Licht overgewicht verlaagt kans op vroegtijdige dood

Laatst bijgewerkt: February 2013 | 1 reacties
obesit-weegsch-170_400_01.jpg

nieuws Personen met een BMI tussen de 25 en 35 hebben een lagere kans om vroegtijdig te sterven dan mensen met een gezond gewicht. Tot die conclusie komen onderzoekers van het Amerikaanse Center for Disease Control (CDC) en het National Cancer Institute in het Hournal of the American Medical Associciation JAMA.

De onderzoekers combineerden de resultaten van 97 eerder gedane studies. Ze hadden daardoor de beschikking over de gegevens van bijna 3 miljoen mensen en hun eventuele tijdstip van sterven. De wetenschappers verdeelden de mensen onder in gezond gewicht (BMI 18,5-25), overgewicht (BMI 25-30) en vetzucht (BMI >30). De laatste categorie was weer onderverdeeld in klasse 1 (BMI 30-35) en 2 (BMI >35).

Het bleek dat mensen met overgewicht 6 procent minder kans hadden om vroegtijdig te komen overlijden dan mensen met een gezond gewicht. Zelfs de mensen met klasse 1 vetzucht hadden een 5 procent lagere kans om eerder te overlijden. Pas bij een BMI van boven de 35 stijgt de kans om vroegtijdig te sterven: met 29 procent.

Een mogelijke verklaring voor deze ‘obesitas-paradox’ is dat mensen met overgewicht vaker onder controle staan bij de dokter en daardoor eerder in het ziekenhuis belanden als er iets ernstigs aan de hand is. Ook zijn er aanwijzingen dat een klein beetje lichaamsvet een beschermend effect heeft op hart- en bloedvaten.

Anderzijds zou het ook kunnen dat BMI geen ideale maat is om overgewicht of de gezondheidsrisico’s van overgewicht te evalueren omdat het niets zegt over de vetverdeling over het lichaam, noch over de spiermassa.


verschenen op : 01/03/2013

1 reacties

BMI tussen 25 en 35 lijdt tot langer leven

door Marlies Winkens, 12 March 2013 om 21:04

Het kan natuurlijk ook heel eenvoudig zo zijn, dat deze mensen een gezond en oernuchter leven lijden, door zich niet echt druk te maken om hun gewich. Dit zijn wellicht de echte levensgenieters. Te veel sporten is niet goed, te veel lijnen is niet goed, de aloude gematigde methode naar alle waarschijnlijkheid wel. Niet op alle slakken zout leggen en genieten van het Bourgondische leven!

bekijk alle 1 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub