Wilsverklaring inzake mijn gezondheidszorg en levenseinde

Laatst bijgewerkt: May 2012 | 2 reacties
tijd-uurwerk-man-1270_400_09.jpg

tips Een wilsverklaring is een schriftelijke verklaring van wat men (niet meer) wil aan zorg en behandeling, op het moment dat men niet meer in staat zou zijn om zijn wil te uiten.
Zolang men nog kan zeggen wat men wil, heeft men dat niet nodig. Artsen moeten immers steeds de toestemming vragen aan de patiënt voor elk onderzoek en elke behandeling.
Duid je geen vertegenwoordiger aan, dan bepaalt de wet welke familieleden of andere personen in dat geval voor jou optreden.

Op de website www.delaatstereis.be kan u meer uitleg vinden en kan u een dergelijke wilsverklaring (ook in andere talen) invullen of downloaden. Hieronder kan u ook de rechtstreekse downloadlinks vinden.

--> De papieren versie die je enkel kan openen en printen, om manueel in te vullen.

Papieren wilsverklaringen (.pdf) inzake mijn gezondheidszorg en mijn levenseinde

--> De op je computer invulbare versie kan je openen, (gedeeltelijk) op je computer invullen, eventueel opslaan (enkel met Acrobat Pro) en printen.


Invulbare wilsverklaringen (.pdf) inzake mijn gezondheidszorg en mijn levenseinde

Bewaar het origineel en bezorg een kopie (indien van toepassing) aan (eventueel) je vertegenwoordiger, kinderen, huisarts, behandelend geneesheer-specialist en andere betrokken partijen. Men hoeft de verklaring niet officieel te laten registreren bij het gemeentehuis voor de geldigheid van het document. Men kan trouwens enkel de euthanasieverklaring en weigering organen af te staan officieel  laten registreren. Officiële registratie (van de meer uitgebreide wilsverklaring inzake uww gezondheidszorg en levenseinde ) heeft geen echte meerwaarde.

• Wie kan vertegenwoordiger zijn?

Men kan vrij zijn vertegenwoordigers kiezen, maar het is belangrijk ervoor te zorgen dat er geen belangenverstrengeling ontstaat.
Er kan maar 1 vertegenwoordiger tegelijk zijn.

• Hoe kan je een vertegenwoordiger aanduiden als je niet meer kunt schrijven en ondertekenen?

In het document 'wilsverklaring' is een wettelijk correcte rubriek voorzien om iemand aan te duiden die voor jou je wil opschrijft. Dit moet wel vergezeld zijn van een medisch attest (door je huisarts op te stellen) dat de onmogelijkheid aangeeft om zelf te schrijven.

Meer info
www.delaatstereis.be

zie ook artikel : Wilsverklaring euthanasie (officiële registratie)


verschenen op : 08/10/2011 , bijgewerkt op 15/05/2012

2 reacties

euthanasie

door anoniem, 10 October 2013 om 20:33

Een persoon kan bij een notaris en/of bij testament vastleggen,wie erft. Zelfs al is hij 10 jaar later dement, deze wilsbeschikking inzake erfenis zal uitgevoerd worden. Waarom kan ik niet vastleggen, dat indien ik dement ben, euthnasie wil ? Als ik volledig dement ben, wil ik dat...maar dat kan nu niet !Ik word dus verplicht om vroeger uit het leven te stappen, namelijk, op een ongeblik dat ik nog helder van geest ben. Van iets immoreel gesproken !

bekijk alle 2 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub