Hoe weet je of je toxoplasmose hebt en hoe wordt het behandeld?

dossier Dokters raden zwangere vrouwen af om rood vlees en rauwe groenten te eten en ook tuinieren is geen goed idee als je toxoplasmose wil voorkomen. Maar hoe kan je weten of je besmet bent? En vooral, wat als het zo is?

Hoe weet je of je toxoplasmose hebt?

Na een positieve zwangerschapstest zal je gynaecoloog of arts voorstellen om je bloed te controleren. Onder andere om de HCG-waarden en rhesusfactor te bepalen, maar ook om te kijken of je al dan niet immuun bent tegen toxoplasmose. Iets minder dan de helft van de Belgische vrouwen is al besmet geweest voor de zwangerschap, zij zijn dus safe, maar alle andere mama’s in spe moeten wel met enkele zaken rekening houden om een infectie te voorkomen. Naarmate de zwangerschap vordert, volgen nog meer bloedonderzoeken. Vertoon je griepachtige symptomen? Of heb je een andere reden om te vermoeden dat je toxoplasmose hebt? Dan kan je altijd een extra bloedtest vragen. Hoe sneller de infectie wordt vastgesteld, hoe beter.

Hoe wordt toxoplasmose behandeld?

Als de dokter vermoedt dat de infectie tot in de baarmoeder is geraakt, zal hij naargelang de zwangerschapsduur een vruchtwaterpunctie of een navelstrengpunctie uitvoeren om de besmetting te bevestigen. Daarnaast zal hij een echografie inplannen om de foetus te controleren op eventuele afwijkingen. Bij heel ernstige gevolgen kunnen de ouders de hartverscheurende keuze maken om de zwangerschap te beëindigen, maar in veel gevallen kunnen geneesmiddelen waaronder antibiotica de schade beperken. Negen op tien vrouwen zetten na besmetting een gezonde baby op de wereld, maar omdat de helft van die kinderen voor ze twintig zijn een ernstig oogletsel ontwikkelt, blijft ook na de geboorte opvolging heel belangrijk. Lees ook: Wat is toxoplasmose en is het gevaarlijk? Hoe kan je besmet worden met toxoplasmose? Bronnen: www.gezondzwangerworden.be www.kindengezin.be www.uzleuven.be www.vvkindergeneeskunde.be www.zorg-en-gezondheid.be

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram