Kersenpitkussen bij rugpijn of spierpijn: voordelen en veiligheidstips

In dit artikel
Kersenpitkussen bij rugpijn of spierpijn: voordelen en veiligheidstips

dossier

Het voordeel van een kersenpitkussen is dat het langer warm blijft dan een warmwaterkruik. Bovendien vormt het kussen zich naar je lichaam, en kan je het dus op elk lichaamsdeel gebruiken. Niet alleen handig om te ontspannen, maar ook nuttig bij rugpijn, spierpijn en gewrichtspijn. Hoe kan je het kussen best gebruiken?

Lees ook: Zetelverwarming, laptops en kersenpitkussens als oorzaak van toasted skin syndroom

Warmtetherapie of koudetherapie bij pijn?

Getty_kersenpitkussen_warmtekussen_2023.jpg

© Getty Images

Wanneer kan je best warmte gebruiken en wanneer leg je beter ijs bij een blessure? Warmte helpt bij chronische pijn en stijfheid, zoals bij artritis en andere spier- of gewrichtskwalen. Is je letsel echter recent, dan is koudetherapie (cryotherapie) effectiever omdat het de bloedvaten verdunt en de zwelling vermindert, wat de pijn kan verzachten. Gebruik dus koudetherapie gedurende de eerste 24 tot 48 uur na een blessure en schakel daarna over op warmtetherapie om de doorbloeding en genezing te stimuleren. Wist je dat je een kersenpitkussen ook als cold pack kan gebruiken? Leg het kussen daarvoor enkele uren in de vriezer in plaats van in de microgolfoven. 

Let op: Gebruik nooit een verwarmde zitzak bij ontstekingen. De warmte is schadelijk voor ontstekingen en zal deze alleen maar verergeren.

Lees ook: Wat is whole body cryotherapie en wat zijn de voordelen?

Een kersenpitkussen opwarmen in de microgolf

  1. Besprenkel het kersenpitkussen met wat water, dat zorgt ervoor dat het kussen sneller opwarmt en langer de warmte vasthoudt. 
  2. Leg het kussen op een microgolfbestendige schaal of dito bord. Deze stap wordt vaak vergeten, maar is essentieel om brandgevaar te vermijden. Voedselresten blijven vaak aan de magnetron plakken, en wanneer deze verwarmd worden met een kersenpitkussen erop, kan dit leiden tot vlekken, rookontwikkeling of brand. Alleen een volledig afgekoeld kussentje mag opnieuw worden opgewarmd, en een beschadigd kussen kan je best niet meer gebruiken.
  3. Begin met 1 à 2 minuten op 600W. Warm het kussen daarna eventueel nog wat meer op, maar overschrijd zeker niet de limiet die op het etiket vermeld staat. Al na zes minuten opwarmtijd zou een kersenpitkussen brand kunnen vatten.Lees ook: Is de microgolfoven ongezond? Vijf mythes over de gevaren van de microgolfoven

Lees ook: Hoe reinig je de microgolfoven zonder het gebruik van schadelijke producten?

Bronnen:

https://crw.ecu.edu
https://www.healthline.com
 

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram