Zetelverwarming, laptops en kersenpitkussens als oorzaak van toasted skin syndroom

In dit artikel
Zetelverwarming, laptops en kersenpitkussens als oorzaak van toasted skin syndroom

dossier

‘Toasted skin-syndroom’ is ook gekend onder de medische naam ‘erythema ab igne’. Letterlijk betekent dit ‘roodheid door vuur’ in het Latijn. Je kan toasted skin krijgen als je een bepaalde plek van je lichaam herhaaldelijk blootstelt aan een warmtebron, zoals een laptop of warmwaterkruik. De uitslag die je ervan krijgt, loopt in een onregelmatig vlekkerig patroon, is meestal bruin of rood van kleur en kan branderig aanvoelen of jeuken.

Lees ook: Tips voor een huidvriendelijke douche of bad

Hoe ontstaat toasted skin?

Getty_laptop_werk_2023.jpg
Als je je huid langdurig blootstelt aan een bepaalde hitte (43 tot 47°C), kunnen er veranderingen optreden in de elastische vezels en de microscopische bloedvaatjes van de huid. Je kan het vergelijken met huid die wordt blootgesteld aan ultraviolette stralen van de zon of van een zonnebank.
Andere warmtebronnen die toasted skin-syndroom kunnen veroorzaken, zijn bijvoorbeeld:

  • Houtkachels of radiatoren. Vooral in het verleden kregen oudere mensen soms toasted skin als ze veel tijd doorbrachten voor een radiator of houtkachel.
  • Een laptop die je op schoot legt. Toasted skin situeert zich in dit geval meestal op de linkerdij, aangezien de meeste batterijen en ventilatieopeningen zich aan die kant van het apparaat bevinden.
  • Zetelverwarming in auto’s. Als je zetelverwarming uren na elkaar gebruikt, kan je de typische toasted skin ontwikkelen.
  • Kersenpitkussens of warmwaterkruiken. Bij langdurig gebruik kunnen ze de huid aantasten.

Lees ook: Waarom hebben vrouwen meer last van koude handen en voeten?

Hoe kan je toasted skin-syndroom behandelen?

Als je de warmtebron verwijdert, zal de verkleuring normaal vervagen en zal ook de irritatie afnemen na een paar weken. Houd je huid in deze periode goed gehydrateerd met een crème (zonder parfum of alcohol). Dit kan helpen tegen zwelling en roodheid. Je kan overigens wel pigmentvlekken overhouden aan het toasted skin-syndroom.

Als een laptop de oorzaak is van je toasted skin, overweeg dan om een hoes om je laptop aan te brengen of plaats je laptop gewoon op een ander oppervlak.

In zeldzame gevallen kunnen de veranderingen in de huidcellen zich ontwikkelen tot een ernstige aandoening, zoals kanker. Als de klachten niet vanzelf wegtrekken, ga je alleszins beter langs bij de huisarts.

Lees ook: Huidkanker: wat is het verschil tussen UVA- en UVB-straling?

Toasted skin-syndroom bij kinderen

Kinderen lopen een verhoogd risico op het toasted skin-syndroom, omdat hun huid over het algemeen gevoeliger is dan die van volwassenen. Men ziet dit soms bij kinderen die meerdere uren per dag videospelletjes spelen met een laptop op schoot. Experten adviseren dan ook om een waarschuwingsetiket voor huidproblemen aan te brengen op laptops.

Lees ook: Te veel schermtijd kan eetbuien uitlokken bij kinderen

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.webmd.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram