Te veel schermtijd kan eetbuien uitlokken bij kinderen

123_televisie_tv_zetel_scherm_2020.jpg

nieuws

Het is algemeen geweten dat te veel schermtijd niet goed is voor kinderen, maar Noord-Amerikaanse onderzoekers wijzen nu op een specifiek gevaar. Ze vrezen dat kinderen een vergroot risico lopen op een eetbuistoornis als ze te veel tijd doorbrengen op sociale media en met het kijken naar tv-programma’s. Zeker in deze coronatijden zijn ouders hier beter voor op hun hoede.

We eten allemaal wel eens te veel, maar iemand met een eetbuistoornis heeft enkele keren per week oncontroleerbare eetbuien. Naar schatting lijdt 1,4% van de Belgen, ongeveer 160.000 personen, aan deze eetstoornis. Mensen met een eetbuistoornis lopen een groter risico op obesitas en daardoor ook op aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. De aandoening gaat vaak gepaard met mentale problemen zoals depressie, schuldgevoelens en eenzaamheid.
Duidelijke link
Wetenschappers van de Noord-Amerikaanse universiteiten van Toronto en California, San Francisco bestudeerden recent of er een verband bestaat tussen een eetbuistoornis en te veel schermtijd, waarbij ze focusten op kinderen. Ze analyseerden gegevens over 11.000 kinderen van 9 en 10 jaar oud, eerder verzameld tussen 2016 en 2019. De kinderen hadden vragen beantwoord over onder andere de tijd die ze spendeerden aan sociale media, tv-kijken en het versturen van berichten. Hun ouders gaven een inzicht in het eetgedrag van hun kinderen, ook over hun neiging om te overeten. 

Lees ook: Waarom denken anorexiapatiënten dat ze dik zijn?

De onderzochte link bleek duidelijk te bestaan. Ieder bijkomend uur dat kinderen spendeerden op sociale media hield verband met een 62% hoger risico op het ontwikkelen van een eetbuistoornis in het komende jaar. Voor het bekijken van tv-programma’s, series of films verhoogde dit risico per extra uur met 39%. De wetenschappers hebben niet bewezen dat sociale media en televisie daadwerkelijk eetbuien veroorzaken, maar er lijkt een samenhang te zijn tussen de verschillende zaken.
Controle kwijtraken
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor dit verband. Zo kunnen kinderen overeten omdat ze afgeleid worden door wat ze zien op het scherm. Zeker bij het bingewatchen van televisieprogramma’s en series kunnen ze de controle gemakkelijk kwijtraken. Televisiereclame over eten kan bijdragen aan het probleem. Specifiek voor sociale media geldt dat ze vaak onbereikbare schoonheidsidealen verspreiden, wat kan leiden tot een negatief lichaamsbeeld en zo onrechtstreeks eetbuien kan uitlokken. 

Lees ook: Wetenschappers ontdekken manier om binge eating te stoppen

Belang tijdens coronacrisis
De bestudeerde gegevens dateren dan wel van voor de coronacrisis, maar de gevonden inzichten hebben nu nog aan belang gewonnen. Want door de pandemie besteden kinderen nog meer tijd dan anders voor het scherm van een smartphone, computer of televisie. De Noord-Amerikaanse onderzoekers raden ouders daarom aan om regelmatig met hun kinderen te spreken over hun schermtijd en om hierover een concreet plan op te stellen voor het hele gezin.

Bronnen:
https://www.eurekalert.org
https://www.studyfinds.org
https://www.voedingscentrum.nl
http://www.draaiboeken.eetexpert.be
https://onlinelibrary.wiley.com

Lees ook: Meer dan twee uur per dag televisie kan de gezondheid schaden

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram