Meer dan twee uur per dag televisie kan de gezondheid schaden

123_televisie_tv_zetel_scherm_2020.jpg

nieuws Het is genoegzaam bekend dat te veel televisiekijken slecht is voor de gezondheid, maar het is nog niet geheel duidelijk vanaf wanneer het voor de buis hangen schadelijk wordt. Een Schotse studie geeft nu wel een enigszins concrete waarschuwing mee: vanaf meer dan twee uur per dag tv-kijken zou je een verhoogd risico lopen op potentieel dodelijke ziektes zoals kanker en hart- en vaatziekten

Er is al behoorlijk veel onderzoek gebeurd naar de negatieve gezondheidseffecten van te veel televisiekijken. Zo linkte een studie van de Amerikaanse Harvard School of Public Health dit gedrag jaren geleden aan een verhoogd risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en voortijdig overlijden. 

Overdadig tv-kijken zou volgens ander onderzoek ook de kans verhogen op onder meer obesitas, slaapproblemen, gedragsstoornissen en cognitieve problemen. Zeker bij kinderen en jongeren is oplettendheid geboden.

Dat te veel televisiekijken dergelijke gevolgen kan hebben, komt niet puur door het staren naar het scherm. Het gedrag houdt verband met een gebrek aan lichaamsbeweging en ongezonde eetpatronen, twee cruciale redenen voor vele gezondheidsproblemen.

Vermijden overlijdens
Nieuw onderzoek van de Schotse Universiteit van Glasgow suggereert nu concreet dat volwassenen best niet meer dan twee uur per dag naar de televisie kijken. Ze baseren dit advies op een analyse van de gegevens van ongeveer 490.000 Britten tussen de 37 en 73 jaar. Het bleek dat zo’n 6% van alle overlijdens en 8% van de overlijdens als gevolg van hart- en vaatziekten vermeden of uitgesteld had kunnen worden als alle deelnemers zich hadden beperkt tot maximaal twee uur per dag voor de buis. 

“Onze studie suggereert dat het beperken van tijd voor de televisie veel gezondheidsschade zou kunnen vertragen of vermijden, maar is nog veel werk te doen voor we duidelijke aanbevelingen kunnen meegeven rond tv-tijd”, vertelde de leidende onderzoeker Hamish Foster. “Tv-kijken is maar een enkel voorbeeld van potentieel schadelijk sedentair gedrag. Er zijn ook vele gerelateerde factoren die een rol spelen, zoals ongezond snacken en een lagere sociaaleconomische status. Meer onderzoek is nodig om al deze factoren te begrijpen en zo gefundeerde adviezen en richtlijnen op te kunnen stellen.”
Advies schermtijd
Het Vlaams Instituut Gezond Leven geeft advies rond het beperken van beeldschermactiviteiten in het algemeen bij kinderen en jongeren. Voor kindjes onder de 2 jaar worden beeldschermactiviteiten sterk afgeraden en voor peuters en kleuters tot en met 5 jaar blijf je best onder de 1 uur per dag. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar beperken hun beeldschermgebruik in de vrije tijd best tot twee uur dagelijks. Het instituut biedt ook verschillende tips voor iedereen om minder te zitten en meer te bewegen. 

Bronnen: 
https://www.gla.ac.uk
https://www.bbc.com
https://medicalxpress.com
https://www.mayoclinicproceedings.org
https://news.harvard.edu
https://www.gezondleven.be

Lees ook: Langere schermtijd vergroot risico op bijziendheid bij jongeren

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram