Langere schermtijd vergroot risico op bijziendheid bij jongeren

Laatst bijgewerkt: oktober 2021
123-kind-gsm-smartphone-03-18.jpg

nieuws Door de huidige quarantainemaatregelen en de sluiting van scholen, brengen jongeren een stuk meer tijd door achter het scherm van een televisie, telefoon, tablet of computer. Dat vergroot het gevaar op het ontwikkelen van bijziendheid. Experten raden daarom aan om de zogenaamde 20-20-2 regel toe te passen.

Bij bijziendheid of myopie heb je moeite om zaken op afstand scherp te zien. De oogafwijking komt onder meer dikwijls aan het licht wanneer een kind het schoolbord niet goed meer kan lezen. Bijziendheid is deels genetisch bepaald (en dus erfelijk), maar in belangrijke mate ook een kwestie van een overbelasting van de ogen. Teveel dichtbij te kijken, naar schermen maar bijvoorbeeld ook naar boeken, verhoogt het risico.

Steeds groter probleem

Om dingen dichtbij scherp te kunnen waarnemen, moeten de oogspieren zich inspannen. Als ze dat te vaak en lang moeten doen, beïnvloedt dat de groei van de ogen, die ‘langer’ worden. Zo ontstaat bijziendheid, meestal tussen de leeftijd van 5 en 16 jaar, maar de oogafwijking kan zich nog verder ontwikkelen tot 20 jaar. De ooglengte valt niet te corrigeren op latere leeftijd.

Bijziendheid is een steeds groter probleem. Europees onderzoek uit 2016 toonde aan dat ongeveer de helft van de twintigers bijziend is, wat neerkomt op een verdubbeling in veertig jaar tijd. In onder meer Zuidoost-Azië lopen die getallen nog een heel stuk hoger op.
Uiteraard kan je het zicht gemakkelijk herstellen door het dragen van een (min-)bril of contactlenzen.  Je kan ook kiezen voor een laserbehandeling. Maar bijziendheid is niet helemaal onschuldig. Ongeveer een op de drie kinderen met een hoge bijziendheid (brilsterkte -6 of meer) wordt namelijk op latere leeftijd ernstig slechtziend, onder andere door maculadegeneratie, netvliesloslating of glaucoom.

Lees ook: Richtlijnen over hoeveelheid beweging, slaap en schermtijd voor kinderen

Bronnen: 
www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.ad.nl
https://oogfonds.nl/oogklachten/bijziend
https://www.myopie-educatie.nl

Lees ook: Meer kans op bijziendheid hoe langer je studeert?


auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram