Meer kans op bijziendheid hoe langer je studeert?

123-vr-moe-bril-08-17.jpg

nieuws

Het is al geruime tijd bekend dat mensen die langer studeren, een grotere kans hebben om bijziend te worden. Maar het was tot nu toe niet duidelijk of er een oorzakelijk verband bestond, dat het langer studeren dus de oorzaak was van de bijziendheid. Het zou kunnen dat andere factoren daartoe bijdragen. Volgens een nieuw Brits onderzoek, waarbij ruim 67.000 Britse mannen en vrouwen waren betrokken, gaat het wel degelijk om een oorzakelijk verband. Het onderzoek verscheen in het vakblad BMJ. 

De onderzoekers bestudeerden 44 genetische varianten die geassocieerd worden met bijziendheid en 69 genetische varianten die verband lijken te houden met het aantal jaren dat men in de schoolbanken doorbrengt. Met behulp van een speciale techniek, Mendelian randomisation, gingen de onderzoekers na hoe de duur van de opleiding verband hield met bijziendheid.

Voor elk extra jaar dat mensen langer in de schoolbanken zit, neemt de mate van bijziendheid toe met -0.27 dioptrie per jaar. Het betekent dat een student die zeventien jaar in de schoolbank heeft gezeten gemiddeld 1 dioptrie meer bijziend is dan een persoon die twaalf jaar onderwijs heeft genoten. Omgekeerd heeft je gezichtsvermogen weinig invloed op de duur van je studies. 

Een mogelijke reden voor dat verband is dat te veel dichtbij-activiteiten (niet alleen boeken, maar ook smartphone, tablet en computer) en te weinig blootstelling aan natuurlijk licht op een leeftijd waarop de ogen nog groeien (tot 25 jaar) de kans op bijziendheid verhoogt. Artsen adviseren dan ook dat kinderen tijdens hun schooltijd meer tijd buiten door brengen.

Lees ook: Meer bijziende kinderen door gebruik tablet

Bronnen:
www.bmj.com/content/361/bmj.k2022
www.scientias.nl/hogeropgeleid-dan-heb-je-een-grotere-kans-op-bijziendheid/
https://www.nhs.uk/news/lifestyle-and-exercise/short-sightedness-linked-longer-time-spent-education/


Laatst bijgewerkt: juni 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram