Meer bijziende kinderen door gebruik tablet

123-kind-bed-slapen-tablet-comp-11-18.png

nieuws Kinderen van 6 jaar die veel 'nabijwerk' doen, zoals computerspelletjes spelen of intensief lezen, blijken vaker bijziend. De kinderen zouden te veel binnen zitten achter een tablet, televisie, telefoon of computer en te weinig buiten spelen. Dat beweren onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum. De wetenschappers volgden 5.000 Rotterdamse kinderen vanaf de zwangerschap tot en met hun zesde levensjaar. Zij besluiten dat bijziende kinderen gemiddeld 45 minuten per dag achter een computer zaten, niet-bijziende kinderen zaten er gemiddeld 33 minuten per dag. Daarnaast speelden bijziende kinderen een uur en achttien minuten per dag buiten tegenover een uur en 58 minuten die niet-bijziende kinderen buiten doorbrachten.

Van de 5.000 onderzochte kinderen is op dit moment tweeënhalf procent (125 kinderen) bijziend. De onderzoekers denken dat de helft van alle onderzochte kinderen bijziend is als ze twintig zijn. De ogen van kinderen blijven doorgroeien. En als kind eenmaal bijziend is, blijven de ogen doorgroeien in die verkeerde vorm. En zo krijgen die kinderen dus heel slechte ogen als ze ouder zijn.

De populariteit van tablets draagt erg bij aan het probleem, volgens de onderzoekers. Kinderen zitten de hele dag boven die schermpjes en doen spelletjes waarbij ze alles van dichtbij moeten bekijken. Dat 'nabijwerk' slecht is voor de ogen, heeft een reden. Als ogen zich scherp stellen op een punt dichtbij, wordt het beeld in het centrum van het netvlies scherp, maar aan de randen juist veel waziger. Uit dierexperimenten weten we dat ogen dan gaan groeien en bijziend worden.
De wetenschappers adviseren ouders om kinderen niet langer dan een half uur achter elkaar op de tablet te laten spelen. Ze zouden ook minstens 30 cm afstand van het apparaat moeten houden, en ten minste twee uur per dag naar buiten moeten.

Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram