Wat zijn de voordelen van acupunctuur voor je gezondheid?

In dit artikel
Wat zijn de voordelen van acupunctuur voor je gezondheid?

dossier

Acupunctuur is een medische complementaire techniek die stamt uit de traditionele Chinese geneeskunde. Een acupuncturist gebruikt zeer dunne naalden in het lichaam op verschillende plaatsen en diepten. Het doel is om de levenskrachten (Qi) die verantwoordelijk zijn voor verschillende gezondheidsproblemen, in balans te brengen.

Lees ook: Psoas-spier: 4 oefeningen tegen lage rugpijn, stress en angst

Acupunctuur kan pijn verlichten en ook andere klachten behandelen. De exacte manier waarop het werkt is echter nog niet duidelijk. Sommige mensen geloven dat het werkt door vitale energie in balans te brengen, terwijl anderen geloven dat het een neurologisch effect heeft.

Lees ook: Fytotherapie: kruidengeneeskunde voor beginners

Hoe werkt acupunctuur?

Getty_acupunctuur_2023.jpg

© Getty Images

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde stroomt Qi door meridianen, of banen, in het menselijk lichaam. Deze meridianen en energiestromen zijn toegankelijk via 361 acupunctuurpunten in het lichaam. Het inbrengen van naalden in deze punten met de juiste combinaties brengt de energiestroom weer in balans. De pijnverwerking in het centrale zenuwstelsel en de spieren wordt ook beïnvloed en de bloedstroom naar bepaalde delen van het lichaam verhoogt. Doordat de meridianen met organen verbonden zijn, zou een acupuncturist de organen gezonder maken, de immuniteit verhogen en lichaam en geest harmoniseren.

Westerse acupuncturisten zien de acupunctuurpunten als plaatsen waar zenuwen, spieren en bindweefsel gestimuleerd kunnen worden. Door de stimulatie komen natuurlijke pijnstillers zoals endorfinen vrij en neemt de bloedstroom toe, wat de voordelen van acupunctuur zou kunnen verklaren.
Tijdens een sessie brengt de acupuncturist de naalden op specifieke plekken in, afhankelijk van de aard van je probleem. Als de naalden de juiste diepte hebben bereikt, kan je even een tintelend of pijnlijk gevoel ervaren. De naalden blijven 15 tot 20 minuten zitten en de totale sessie duurt 30 minuten tot een uur. Na een behandeling kan je een gevoel van ontspanning ervaren, of kan je je net heel energiek voelen.

Lees ook: Podcast: omgaan met pijn

Lees ook: Wat kan je doen tegen chronische pijn?

Acupunctuur: voor wie?

Bepaalde studies tonen aan dat acupunctuur effectief zou zijn bij de behandeling van allerhande pijnklachten, in het bijzonder lage rugpijn, nekpijn, artrose, kniepijn en hoofdpijn.

Andere studies suggereren dat acupunctuur ook een probate techniek is bij: 


Lees ook: Oververmoeid: wat zijn de kenmerken van narcolepsie (chronische slaapziekte)?

Lees ook: Wat doet stress met je lichaamsgewicht?

Zijn er risico’s?

Alle therapieën hebben zowel risico's als voordelen. Mogelijke risico's van acupunctuur zijn:

 • Bloedingen, blauwe plekken en pijn op de plekken waar de naalden worden ingebracht
 • Niet-gesteriliseerde naalden kunnen leiden tot infectie
 • In zeldzame gevallen kan een naald breken en een inwendig orgaan beschadigen

  Bij een chronische of ernstige aandoening is het raadzaam om naast acupunctuur ook een conventionele behandeling te volgen.


  Lees ook: Welke pijn mag je nooit negeren?

  Bronnen:
  https://www.acupunctuur-baf.be
  https://www.mayoclinic.org


  auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
  Laatst bijgewerkt: september 2023

  Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

  eenvoudig terug uit te schrijven
  Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
  volgopfacebook

  volgopinstagram