Podcast: omgaan met pijn

getty_pijn_rugpijn_vrouw_2023.jpg

boeken-interviews Hoe komt het dat wij bepaalde dingen als pijnlijk ervaren? Wat is de invloed van onze hersenen in het voelen van pijn? Zit pijn tussen onze oren? Hoe verschilt langdurige pijn van kortstondige of acute pijn? Hoe behandelen we pijn en hoe kan jij een stap zetten in het voorkomen van pijnklachten? Waarom moet je je niet blind staren op scanners? Hoe komt het dat hernia's meestal geen problemen geven en dus geen behandeling nodig hebben?

Lees ook: Welke pijn mag je nooit negeren?

In deze podcastaflevering van "Wat ligt er op uw lever", een productie van jonge huisarts Tim De Boeck en goede vriend Jens Boons draait alles rond pijn. Want wat is dat eigenlijk? De meeste mensen beschrijven pijn als een signaal dat ontstaat in de zenuwen en dat naar de hersenen wordt verstuurd. In de realiteit is het echter niet zo eenduidig: onze hersenen ontvangen constant signalen, maar niet elke “pijnprikkel” gaan we waarnemen. We gaan dus onbewust selecteren welke signalen belangrijk genoeg zijn om waargenomen te worden. Die selectie hangt af van een heleboel factoren, denk maar aan je mentale toestand, fysieke gezondheid, eetpatroon of prikkels uit de omgeving. Ook het soort pijn speelt een belangrijke rol.

Lees ook: Soorten pijnstillers en verschil in werking

Hoe ga je om met pijn? 

Het spreekt voor zich dat pijn iets heel persoonlijk is en de manier waarop je ermee omgaat zal dan ook verschillen van persoon tot persoon. Tim geeft toch enkele algemene tips die je kunnen helpen: 

  1. Als je zit met langdurige pijn, laat je dan eens goed onderzoeken door een arts die de tijd voor jou neemt en beter in kaart kan brengen waar het probleem zit.
  2. Stop met roken want dat verlaagt de pijndrempel.
  3. Probeer een gezonde levensstijl te hebben: beweeg veel en eet gezond. Dat helpt om pijn te voorkomen en kan het ook verhelpen. 

Lees ook: Wat kan je doen tegen chronische pijn?

Beluister de podcast hier: 

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram