De garing of cuisson van een steak
dossier
‘De cuisson’, het is een term die sedert de populaire kookprogramma’s op televisie door iedereen in de mond wordt genomen. Het betekent niets meer of niets minder dan de gaarheidsgraad van een gerecht of product. Te veel is niet goed, maar te weinig evenmin.
Als je op restaurant een stuk rood vlees bestelt, zal de ober je ook vragen hoe het moet gebakken zijn. Daarvoor bestaan er een aantal Franse of Engelse termen die jouw voorkeur helemaal omschrijven en die meteen een belletje doen rinkelen bij de chef of het keukenteam.
Lees ook: Een handig wistjedatje voor in de keuken: vlees bakken
Cuisson: verschillende bakwijzes
- Bleu – (very) rare: dichtgeschroeid maar rauw van binnen.
- Saignant – medium rare: het vlees is zacht en sponzig maar nog rood. De jus loopt eruit wanneer je het aansnijdt.
- Rosé: het vlees is licht gegaard maar nog sappig en rozig van binnen.
- A point – medium: het vlees voelt iets harder aan en is lichtbruin van binnen.
- Bien cuit – well done: het vlees is helemaal doorbakken. Bruin van binnen en niet meer zo veerkrachtig.
Lees ook: Is vlees kankerverwekkend?