Keratine behandeling tegen pluizig, dof of beschadigd haar: voordelen en nadelen

In dit artikel
Keratine behandeling tegen pluizig, dof of beschadigd haar: voordelen en nadelen

dossier

Een keratine behandeling of Brasilian blow-out, een beautytrend die is overgewaaid uit Brazilië, is een semipermanente behandeling die het haar gedurende zes maanden steiler, glanzender en minder pluizig maakt.

Lees ook: Verzorging van droog haar in de winter

Lees ook: Is shampoo slecht voor je haar?

123m-haar-haren-kleur-10-4.jpg
Natuurlijk haar bestaat voor 95% uit keratine, maar de hoeveelheid neemt af als je het intensief föhnt, verft, krult of stijlt. Keratineproducten vervangen het verloren proteïne, zodat je haar weer zacht wordt, in model valt en glanst. De behandeling is geschikt voor ieder haartype en iedere haarstructuur: voor gezond of beschadigd haar, gekruld of steil haar.Lees ook: Shampoo: welke ingrediënten moet je vermijden?

Hoe werkt een keratinebehandeling?

De kapper wast en droogt eerst je haar. Vervolgens brengt hij of zij de vloeibare keratine aan op je haar, en laat het intrekken. Na ongeveer een half uur zal je kapper met een stijltang de keratine lok voor lok in het haar “duwen”. Elke lok wordt meerdere keren onder handen genomen. Dit proces kan dus erg lang duren (tussen de 2,5 en 4 uur).

De keratine vormt nu een beschermend laagje rond je haar, waardoor de voedende bestanddelen langere tijd in het haar ingesloten blijven. Je haar zal er gladder, steiler en zachter uitzien.
Ben je nog niet tevreden met het effect en zie je je haar liever nog steiler? Dan kan je de behandeling herhalen of een sterkere vorm van keratine gebruiken.

Lees ook: Hoe vermijd je statische elektriciteit in je haar?

Wat zijn de voordelen en nadelen?

  • Keratine egaliseert de cellen die elkaar overlappen om haarstrengen te vormen, waardoor je haar minder pluizig wordt en een glanzende, gezonde uitstraling heeft. Keratine kan ook gespleten haarpunten verminderen door het haar tijdelijk aan elkaar te hechten.
  • Je haar zal ook sneller drogen na een behandeling met keratine. De droogtijd vermindert gemiddeld met ongeveer de helft. Aangezien je je haar vaker aan de lucht kan laten drogen, voorkom je dat het beschadigd wordt door hitte. 
  • Als je je haar niet te vaak wast na een keratinebehandeling (twee tot drie keer per week is voldoende), zijn de effecten van de behandeling tot wel zes maanden zichtbaar. 
  • Let wel: sommige keratinebehandelingen bevatten formaldehyde, een chemische stof die bij langdurige blootstelling wordt geassocieerd met kanker. Informeer je dus goed over de bestanddelen van het keratineproduct. 
  • Over het algemeen bestaat een keratinebehandeling niet uitsluitend uit natuurlijke stoffen, maar worden er kunstmatige ingrediënten aan toegevoegd om de houdbaarheid van het product te verlengen. Omdat er nog onvoldoende onderzoek is uitgevoerd naar de effecten van deze producten in combinatie met zwangerschap, raadt men deze behandeling af aan zwangere vrouwen.
  • Er hangt ook een behoorlijk prijskaartje aan. Doordat een keratinebehandeling zo lang duurt, betaal je er gemiddeld tussen de 150 en 300 euro voor.

Lees ook: Hoe kan je best je haar wassen?

Zelf een keratinebehandeling doen

Een keratinebehandeling kan je zelf ook thuis proberen. Dit duurt niet zo lang als een behandeling in het kapsalon, en het kost je veel minder. Belangrijk is wel dat je altijd de instructies tot op de letter volgt en de producten aanbrengt in een goed geventileerde ruimte. 
De werkwijze is over het algemeen gelijkaardig bij de verschillende keratineproducten:
Je start met je haar te wassen. Verdeel je haar vervolgens in verschillende secties en smeer het product van de wortel tot de punt uit. Wacht tot een uur, afhankelijk van de textuur van je haar, droog het en gebruik een stijltang.

Lees ook: 5 tips om meer volume te brengen in je haardos

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.marieclaire.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram