Shampoo: welke ingrediënten moet je vermijden?

dossier

Door de overvloed aan verschillende soorten en merken, kan een shampoo kiezen soms een uitdaging zijn. Ze bevatten allemaal verschillende ingrediënten die verschillende resultaten beloven. De ene shampoo beweert je haar te laten glanzen, de andere belooft hydratatie en nog een andere zou sneller vuil afbreken en je haar reinigen. De ingrediëntenlijst van een shampoo is vaak uitgebreid, en lang niet alle ingrediënten zijn goed voor je. We overlopen welke je beter vermijdt.

Lees ook: Is shampoo slecht voor je haar?

Laurylsulfaten

Getty_wondroos_2023.jpg

© Getty Images

Laurylsulfaten, meestal natriumlaurylsulfaat (SLS), werken reinigend en zorgen ervoor dat je haar schuimt. Maar deze agressieve stoffen ontdoen je haar van zijn natuurlijke oliën, wat kan leiden tot droogheid. Ook stimuleren ze huidirritatie, ontsteking en verhoogde gevoeligheid van de huid. 
Deze stoffen richten ook schade aan als je ze door de gootsteen spoelt. Zo komen ze terecht in rioleringssystemen en uiteindelijk in lokale rivieren of de oceaan, waar ze schade kunnen aanrichten in kwetsbare ecosystemen. Je kiest dus beter voor een shampoo met laurethsulfaten (sodium laureth sulphate, SLES). Die zijn heel wat zachter en ontvetten ook minder sterk.

Lees ook: Wat doen vitamines en voedingssupplementen écht voor je huid en haar?

Formaldehyde

Formaldehyde is een chemische verbinding die in shampoos fungeert als bewaarmiddel. Het is echter een kankerverwekkende stof en kan ook leiden tot contactallergieën en huidaandoeningen.

Lees ook: Eczeem door contactallergie: welke stoffen kunnen huiduitslag geven?

Parabenen

Deze chemische bewaarmiddelen gebruikt men al jaren in cosmetische producten om de houdbaarheid te verlengen door hun antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Maar ze worden ook snel opgenomen door de huid en in lichaamsweefsels, waar ze:

  • De groei van borstcelweefsel beïnvloeden en mogelijk het risico op borstkanker verhogen.
  • Invloed kunnen hebben op oestrogeen in het lichaam, met mogelijke gevolgen voor menstruatie en zwangerschap.
  • Allergische contactdermatitis kunnen veroorzaken.
  • Leiden tot huidproblemen zoals irritatie, roodheid, schilfering en netelroovs.
  • Parabenen kunnen ook schadelijk zijn voor het milieu.

Lees ook: Hoe schadelijk zijn cosmetica voor je huid?

Ftalaten

In shampoo dienen ftalaten als bindmiddel, maar men linkt deze stoffen ook aan hormonale stoornissen en onvruchtbaarheid. Daarnaast kunnen ze schadelijk zijn voor de nieren, de schildklier, de lever en het immuunsysteem. Ftalaten zijn ook milieuverontreinigende stoffen. Ze kunnen de voortplanting bij dieren beïnvloeden, net als bij mensen.

Lees ook: Wat zijn hormoonverstoorders?

Verzachtende middelen zoals minerale oliën en siliconen

Deze stoffen helpen je haarzakjes om vocht vast te houden. Ze ‘smeren’ je haar ook als het ware, zodat het er glanzender uitziet. Maar het residu van deze stoffen kan zich opstapelen zodat je haar er dof en zwaar uitziet. 
Wel goed zijn plantaardige oliën zoals bijvoorbeeld kokos-, macadamia-, jojoba- of zoete amandelolie (prunus amygdalus dulcis). Ook andere hydraterend en verzorgende bestanddelen zoals glycerine, glycerol, ceramiden en panthenol zijn goed voor je haar.

Lees ook: "Artsen moeten zwangere vrouwen waarschuwen voor verzorgingsproducten met hormoonverstoorders"

Alcohol

Alcohol voegt men toe aan shampoo om je haar sneller te laten drogen, maar het maakt je haar ook droog en broos. Let wel: niet alle alcoholsoorten in shampoo zijn slecht. Sommige maken je haar glanzend en zacht, zoals cetearyl alcohol, stearyl alcohol, cetyl alcohol, lauryl alcohol en behenyl alcohol.

Parfum

Parfum doet een shampoo lekker ruiken, maar het kan ook leiden tot irritatie en allergieën, vooral bij mensen met een gevoelige hoofdhuid.

Lees ook: Psoriasis van de hoofdhuid: kenmerken en behandeling

Bronnen:
https://www.webmd.com
https://www.healthline.com
https://www.libelle.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram