Psoriasis van de hoofdhuid: kenmerken en behandeling

In dit artikel
Psoriasis van de hoofdhuid: kenmerken en behandeling

dossier

Psoriasis komt vrij vaak voor aan de hoofdhuid. Deze vorm noemt men psoriasis capitis. Net als gewone psoriasis ontstaat het door een versnelde celdeling van de huidcellen en een afwijkende afweerreactie die tegen deze huidcellen is gericht. Als de huidaandoening voorkomt in je familie, is de kans om ze zelf te ontwikkelen groter.

Lees ook: Wat is psoriasis en wat kan je eraan doen?

Kenmerken

123_psoriasis_hoofd_haar_schilfers_2022.jpg
De meest typische plaatsen voor psoriasis capitis zijn de (voorste) haargrenzen, de nek en de slapen. De plekken strekken zich ongeveer 1 tot 2 cm uit naar de omliggende gezichtshuid.
In een milde vorm valt psoriasis capitis niet erg op. De hoofdhuid zal dan meestal licht schilferen.

Matige tot ernstige psoriasis capitis kenmerkt zich door:

 • Licht verhoogde bobbels
 • Grijswitte schilfers
 • Rode schilfers
 • Droge hoofdhuid
 • Jeuk
 • Branderig of pijnlijk gevoel
 • Haaruitval

De aandoening zelf veroorzaakt geen haaruitval, maar maar veel of hard krabben, plukken aan de schilferende plekken, agressieve behandelingen en de stress die met de aandoening gepaard gaat, kunnen leiden tot tijdelijk haarverlies.
Als je een van deze symptomen opmerkt, ga je het best naar de dokter of dermatoloog. Hij of zij kan gewoon een kijkje nemen of een huidbiopsie doen om gelijkaardige aandoeningen zoals seborrheïsche dermatitis uit te sluiten.

Lees ook: Psoriasis: praktische tips voor het dagelijkse leven

Behandeling

Psoriasis van de hoofdhuid is een chronische ziekte, dus de behandeling is erop gericht om de klachten te beheersen.

 • Als je een bad neemt, is het aan te raden om de hoofdhuid te behandelen met vettige zalven en badolie. Daardoor komen de schilfers makkelijker van de huid los, waardoor uitwendige middelen makkelijker in de huid kunnen doordringen en beter werken.
 • Dikke schilfers op de hoofdhuid kan je verwijderen of oplossen met shampoos die salicylzuur, selenium of teer bevatten. Wrijf zachtjes met je vingertoppen over de plekken met schilfers.
 • Bij ernstige psoriasis capitis kan men lokaal corticosteroïden aanbrengen, aangezien ze een ontstekingsremmende en immunosuppressieve werking hebben. Soms zijn ook andere medicijnen nodig zoals zoals topische calcipotriol.
 • Emotionele stress lijkt bij de meeste patiënten een rol te spelen. Probeer dus zoveel mogelijk te ontspannen, want dit heeft een gunstige invloed op het ziekteverloop.
 • Je mag in geen geval krabben, want daardoor kunnen nieuwe psoriasisplekken ontstaan.

Lees ook: Mogen mensen met psoriasis in een openbaar zwembad?

Bronnen:
https://www.huidarts.com
https://www.webmd.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram