Gerelateerde artikels
Hepatitis : alle zwangere vrouwen screenen
nieuws
Als België de besmettelijke leverinfectie virale hepatitis wil uitroeien, moet ons land een tandje bijsteken. Qua vaccinatie doen we het goed, maar de experts van de Viral Hepatitis Prevention Board zijn van oordeel dat er nood is aan een veel betere registratie. Zo moeten zwangere vrouwen verplicht gescreend worden, maar is het niet duidelijk in welke mate die screening effectief gebeurt.
In Europa schat men het aantal mensen die chronisch geïnfecteerd zijn met hepatitis B en C respectievelijk op 15 en 14 miljoen, en jaarlijks sterven vele tienduizenden mensen aan de gevolgen van die chronische infecties.
“De Wereldgezondheidsorganisatie wil dit volksgezondheidsprobleem in 2030 uitgeroeid hebben, maar er ligt nog behoorlijk wat werk op de plank”, stelt Pierre Van Damme. “Ook in België, zo blijkt. Op vaccinatiegebied scoren we goeie punten. Zo worden gezondheidswerkers in ons land allemaal ingeënt tegen de ziekte. Ook zuigelingen zijn goed beschermd: de WHO beveelt een dekkingsgraad van 95 procent aan. Dankzij de aanbevolen vaccinatie in ons land halen we dat aantal probleemloos.”
Screening zwangere vrouwen
De experts zien ook de nodige werkpunten, bijvoorbeeld wat de screening van zwangere vrouwen betreft. De WHO wil dat 90 procent van de zwangere vrouwen systematisch gescreend wordt. Van Damme: “Er is echter geen instrument om na te gaan hoeveel vrouwen daadwerkelijk gescreend worden. Er is dus geen garantie dat het effectief gebeurt.”
Zo zijn er geen actuele cijfers over de aanwezigheid van hepatitis B en C in de algemene bevolking of in risicogroepen, zoals drugsgebruikers en gevangenen. Dit is noodzakelijk om een degelijk preventie- en therapeutisch beleid in België te voeren.
De Viral Hepatitis Prevention Board stelt voor om de screening als een kwaliteitscriterium voor de ziekenhuizen op te nemen. Wie bevalt, wordt meteen gescreend. Van Damme: “Belangrijk, want als de moeder hepatitis B heeft, is de kans heel groot dat ze de infectie doorgeeft aan haar kind. Als na screening blijkt dat de vrouw besmet is, kan het kind binnen de 24 uur ingeënt worden, wat in 97% van de gevallen het doorgeven belet.”