Zijn gembershots gezond?

123-h-gember-rasp-08-19.jpg

dossier

Een gembershot is een geconcentreerd drankje op basis van verse gember. Sommige shots bevatten alleen vers gembersap, terwijl andere verrijkt worden met citroensap, sinaasappelsap, kurkuma, cayennepeper en/of honing. Doordat ze zo geconcentreerd zijn, kunnen ze pittig smaken en beperkt men de dosis meestal tot één of twee slokken.

Lees ook: Met dit gember-citroendrankje kom je gezond de herfst door

Voordelen voor je gezondheid

123-h-gember-rasp-08-19.jpg
Er zijn aanwijzingen dat het drinken van gembershots gezond is, al werd het meeste onderzoek verricht naar hooggedoseerde gembersupplementen en niet specifiek naar gembershots. Enkele gezondheidsclaims op een rij:

  • Gember is eerst en vooral rijk aan talloze vitamines en mineralen, zoals vitamine B en C, calcium, magnesium, ijzer en zink.
  • Gember bevat veel krachtige ontstekingsremmende stoffen, waaronder allerlei antioxidanten, stoffen die je lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen. Gemberextract zou volgens sommige studies ontstekingen verminderen bij mensen met aandoeningen zoals reumatoïde artritis, inflammatoire darmziekten, astma en bepaalde kankers. Bovendien hebben ook de ingrediënten die men toevoegt aan gembershot - zoals citroen en kurkuma - sterke ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen.
  • Gember kan helpen bij spijsverteringsproblemen. Studies tonen aan dat het kruid helpt om voedsel beter door de maag te laten stromen, indigestie te verbeteren, een opgeblazen gevoel te verminderen en darmkrampen te verhelpen.
  • Gember gebruikt men ook vaak bij misselijkheid. Met name onder zwangere vrouwen is gember een beproefd middel tegen misselijkheid, aangezien het natuurlijk is en veilig voor hen en hun baby.
  • Gember zorgt voor een goede immuunwerking. De antioxiderende eigenschappen van gember bestrijden ontstekingen. Hoewel acute ontsteking nodig is voor een normale immuunrespons, is chronische ontsteking schadelijk voor je immuunsysteem. Bovendien heeft gember krachtige antivirale en antibacteriële eigenschappen dat het immuunsysteem wapent tegen bepaalde virussen van de luchtwegen.
  • Gember helpt ook om de suikerspiegel te verlagen en hemoglobine A1c te verbeteren, een marker voor de bloedsuikercontrole op lange termijn.
  • Gember zou bovendien helpen afvallen, het hongergevoel verminderen en het thermische effect van voedsel verhogen, wat betekent dat je meer calorieën verbrandt tijdens de spijsvertering.

Lees ook: Hoe bewaar je gember?

Zijn er ook nadelen?

Over het algemeen zijn gembershots veilig, maar sommige mensen letten beter op:

  • Wie bloedverdunners neemt, drinkt beter geen gembershots, omdat sommige studies suggereren dat gember bloedverdunnende effecten heeft.
  • Ook mensen met diabetes die hiervoor medicatie nemen, zijn beter voorzichtig met hoge dosissen gember.

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.webmd.com

Lees ook: Fruit- en groentesap: wat is goed voor je gezondheid?

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram