ad

Een opgeblazen maag of dyspepsie: wanneer een arts raadplegen ?

Laatst bijgewerkt: november 2019
man-pijn-maag-170_400-03.jpg

nieuws Uw eten blijft op de maag liggen, het voelt zwaar aan, u hebt braakneigingen en moet vaak boeren. U kunt ook last hebben van zure oprispingen. Het kan gaan om een gewone indigestie omdat u te veel of te zwaar hebt gegeten. Als het geregeld voorkomt, lijdt u misschien aan dyspepsie.
Dyspepsie is een verzamelnaam voor herhaalde of aanhoudende klachten van pijn en ongemakken in de bovenbuik, een gevoel van vroegtijdige verzadiging, een opgeblazen gevoel, winderigheid, oprispingen en braakneigingen. Het komt vaker voor bij volwassen mannen en kan verergeren door stress, overgewicht, roken en slechte eetgewoonten.

Meestal gaat het om een eerder vervelende dan ernstige aandoening. Maar als u na uw veertigste dat soort klachten krijgt, als de dyspepsie meer dan een paar weken aanhoudt, gepaard gaat met gewichtsverlies of andere ongebruikelijke symptomen, moet u op veilig spelen en een arts raadplegen. Het zou ook om een maagzweer of maagkanker kunnen gaan.

Gespecialiseerd onderzoek met ondermeer een endoscopie is altijd aangewezen bij dyspepsie die gepaard gaat met volgende alarmsignalen:
• onverklaarbaar gewichtsverlies,
• slikstoornissen (dysfagie),
• herhaaldelijk braken,
• maagpijn met een duidelijk voelbare abdominale massa,
• tekenen van een maagbloeding of ijzergebrek.
Ook bij patiënten vanaf 50-55 jaar met een plots optredende dyspepsie of met langdurige dyspepsie-klachten, is het zinvol om verder onderzoek met ook een endoscopie te verrichten.
Wanneer u eerder al een maagzweer hebt gehad, is het zinvol om met een ademtest te testen op de aanwezigheid van Helicobacter pylori, de bacterie die maagzweren kan veroorzaken.

Indien geen oorzaak wordt gevonden, dan kan men alleen proberen om de symptomen te bestrijden. Wanneer u na één à twee maanden niet reageert op een symptomatische behandeling met geneesmiddelen die het maagzuur neutraliseren of afremmen, kan het nodig zijn om verder onderzoek met o.m. een endoscopie te doen.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub