Waarom iemand ziek wordt tijdens het weekend

nieuws Mensen die lijden aan maandagochtendziekte zijn misschien het slachtoffer van een 'nieuwe' ziekte, stellen Nederlandse onderzoekers. Zij noemen het 'de vrijetijdsziekte', een aandoening die optreedt telkens men stopt met werken en zich wil ontspannen. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, spierpijn, misselijkheid en verkoudheid-achtige symptomen.
De onderzoekers van de universiteit van Tilburg onderzochten ruim 1100 mannen en bijna 800 vrouwen uit heel Nederland. Ongeveer 3% van de bevolking zou aan deze aandoening lijden. De meeste ondervraagden schreven hun klachten toe aan stress en de moeilijkheid om te ontspannen. Volgens de onderzoekers lopen mensen met een zware werkbelasting of mensen met een sterk verantwoordelijkheidsgevoel het hoogste risico.
Een mogelijke verklaring voor de 'vrijetijdsziekte' is een verzwakking van het immuunsysteem ten gevolge van stress. Waarbij ook vrije tijd voor sommige mensen die moeite hebben om hun werk achter zich te laten, of die niet gewend zijn aan ontspanning of die in het weekend hun tijd anders moeten organiseren dan tijdens de week of met andere mensen, o.m. de eigen faùmilie moeten omgaan, een stressfactor kan zijn.
Bron: Journal Psychotherapy and Psychosomatics, november 2002


Laatst bijgewerkt: juli 2002
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram