Diarree: soorten en oorzaken
In dit artikel
Diarree: soorten en oorzaken
dossier
Of het nu komt door
stress, slechte leefgewoonten of medische aandoeningen, diarree duldt geen uitstel. De voortdurende races naar het toilet zijn vervelend, komen vaak ongelegen en soms voel je je ellendig erbovenop. Meestal moet je simpelweg uitzieken, in andere gevallen kan het even zoeken zijn naar de oorzaak. Wat zijn mogelijke oorzaken voor diarree?
Lees ook: Buikgriep: symptomen, behandeling en preventie
Wat is diarree?
© Getty Images
Diarree is dunne, vloeibare ontlasting die meer dan drie keer per dag voorkomt. De hoeveelheid ontlasting bedraagt minstens 200 gram per 24 uur. De aandrang om naar het toilet te gaan, kan bij diarree heel plots zijn en ophouden is haast onmogelijk. De geur en kleur van je diarree is ook anders dan bij normale ontlasting. Diarree kan acuut zijn. Dan gaat het meestal gepaard met
misselijkheid en
braken en de klachten verdwijnen ook weer na enkele dagen. Als diarree langer dan enkele weken aanhoudt, is hij chronisch.
Lees ook: Diarree: wanneer moet je naar de dokter?
Wat zijn mogelijke oorzaken van diarree?
Acute of plotse diarree is vaak het gevolg van een voedselvergiftiging of een infectie van het slijmvlies van de darmwand, dat we ook kennen als buikgriep. Dit soort diarree treedt meestal op na een besmetting met virussen, bacteriën of parasieten. Als diarree langer duurt, kunnen meerdere oorzaken aan de basis liggen:
Lees ook: Wat eten en drinken voor een betere spijsvertering?
Welke soorten diarree zijn er?
Diarree kan je in een acute of chronische vorm krijgen. Daarnaast onderscheiden we een paar specifieke soorten:
- Overloopdiarree of paradoxale diarree: dit is eigenlijk het gevolg van constipatie. Doordat bacteriën de harde ontlasting laten gisten, kan dunne ontlasting zich een baan vormen langs de harde ontlasting heen.
- Reizigersdiarree: dit soort diarree kan je krijgen als je naar een ander land reist waar er minder hygiëne is, waar het eten pittiger is of waar je in aanraking komt met vreemde bacteriën of parasieten.
- Peuterdiarree: komt meestal voor tussen de leeftijd van 1 en 4 jaar. Er zijn veel mogelijke oorzaken: een maag-darmonsteking, te veel appelsap drinken (dat moeilijk te verteren fructose bevat) of een voedselgevoeligheid.
- Vettige diarree: bepaalde aandoeningen aan de galwegen, lever of de alvleesklier kunnen diarree vettig maken. De ontlasting blijft dan in de toiletpot drijven of aan de rand hangen. Hij geurt ook sterk en is licht van kleur.
Lees ook: Wat zegt de kleur van je stoelgang over je gezondheid?
Bronnen:
Laatst bijgewerkt: maart 2023
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.