Fidgeten: gewicht verliezen met kleine bewegingen

In dit artikel
Fidgeten: gewicht verliezen met kleine bewegingen

dossier

Fidgeten is het maken van kleine bewegingen met je lichaam, meestal je handen en voeten. Je doet het vaak tijdens een onoplettend moment. Het kan betekenen dat je je rusteloos voelt of stress ervaart of dat je gewoon even een mentale break nodig hebt. Een positief neveneffect van fidgeten is dat je er calorieën mee verbrandt.

Wat is fidgeten?

Fidgeten betekent letterlijk ‘friemelen’. Aan de hand van kleine, alledaagse bewegingen span je hele kleine spiertjes aan. Fidgeten doe je bijvoorbeeld als je:

  • Tikt met je voet, je nagels of een potlood
  • Knippert met je ogen
  • Je gewicht verplaatst
  • Je armen vouwt of benen kruist
  • Je billen opspant

Fidgeten in een lichte vorm doe je meestal uit onaandachtigheid. Als je fidgeten in een ernstige vorm ervaart, kan dat betekenen dat er een bepaalde aandoening aan de basis ligt, zoals ADHD of het rustelozebenensyndroom. 

Lees ook: 'Zwemmen is gezond': wat is het effect op je lichaam?

Voordelen van fidgeten

Fidgeten gaat de gezondheidsrisico’s tegen van een hele dag zitten tegen. Een onderzoek uit 2015 van de Universiteit van Leeds toonde aan dat mensen die veel bureauwerk deden – en dus lang zitten - enkel een verhoogd risico hadden op overlijden als ze nauwelijks aan fidgeting deden.

De fysieke activiteit van het fidgeten kan je ook een mentale pauze geven. Je lichaam probeert door te fidgeten, gefocust te blijven op de taak waarmee je bezig bent. Iets gedachteloos doen, kan dus je geheugen stimuleren. Op die manier zou je driemaal zoveel informatie onthouden.

Als je het fidgeten zou onderdrukken, kan dat leiden tot angst. Ons concentratievermogen is namelijk sterk verbonden met emotionele regulatie. Meer fidgeten staat dus gelijk aan minder angst.

En er zou nog een ander voordeel zijn: de kleine, onbewuste bewegingen verbranden calorieën, waardoor je gewicht kan verliezen.

Lees ook: Het effect van avocado op gewicht en buikvet

Goed voor de lijn en de conditie

Dat calorieverbruik is meer dan je zou denken: door honderd kliks met je muis verlies je 142 calorieën. Als je een uurtje met je pen tikt, verbrand je 72 calorieën. Je billen aanspannen is goed voor 35 calorieën. Zelfs door kauwgom te kauwen, verbrand je 11 calorieën. Tik je de hele dag met je voet? Dan loopt het calorieverbruik op tot 350.
Bovendien zijn triviale bewegingen, zoals opstaan en koffiezetten, ook goed voor je conditie. Uit een Canadees onderzoek blijkt dat als je 30 minuten extra van dit soort beweging op een dag doet - hoe intensiever hoe beter - je cardiovasculaire conditie aanzienlijk verbetert.

Lees ook: Is het gezond om te sporten op een lege maag?

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.thesun.co.uk

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram