Ontdek de geboortebloem van je baby en haar betekenis

dossier

Wist jij dat iedereen een geboortebloem heeft, waaraan verschillende betekenissen worden toegekend? Niet dat die het karakter van je kindje perfect omschrijven, soms zelfs het tegendeel, maar wel leuk om weten, vinden wij. Of als boeketje voor de (toekomstige) meter en peter?


Lees ook: Welke bloemen passen in één boeket en hoe houd je ze langer fris?

Geboortebloem januari

getty_bloem_anjer_2024.jpg

© Getty

De geboortebloemen van januari zijn de anjer en het sneeuwklokje. De anjer heeft verschillende kleuren en dus ook verschillende betekenissen. Zo duidt een roze anjer op affectie, een rode anjer zegt dat je van iemand houdt, gele symboliseren afwijzing of teleurstelling en een witte anjer staat voor geluk. Het sneeuwklokje representeert hoop en schoonheid.

Lees ook: Veel gestelde vragen over je pasgeboren baby

Geboortebloem februari

getty_bloem_viooltje_2024.jpg

© Getty

De geboortebloemen van februari zijn de sleutelbloem en viooltjes. Viooltjes duiden op waakzaamheid, loyaliteit en trouw, en ontvang je van iemand die wil laten zien dat hij/zij er altijd voor je zal zijn. Viooltjes kunnen mooi worden aangevuld met sleutelbloemen die vertellen dat je niet zonder iemand kunt.

Lees ook: Huilbaby’s: als troosten niet helpt

Geboortebloem maart

getty_bloem_narcis_2024.jpg

© Getty

De geboortebloem van maart is de narcis. Dat is misschien geen verrassing, aangezien deze vrolijke bloemen zich weer laten zien in deze maand. De bloem symboliseert een liefde die niet kan worden geëvenaard of nagebootst. De narcis is ook geassocieerd met de dood en wedergeboorte. De zelfzuchtige Narcissus keerde in de Griekse mythologie terug als een paasbloem. Tot slot is het één van de eerste bloemen die je tegenkomt in het nieuwe seizoen en die dus een nieuw begin aankondigt.

Lees ook: Kangoeroezorg, te vroeg geboren baby's koesteren via huidcontact

Geboortebloem april

getty_bloem_madeliefje_2024.jpg

© Getty

De geboortebloemen van april zijn het madeliefje en de lathyrus. Het madeliefje staat symbool voor onschuld, loyale liefde en zuiverheid. Toch wordt de bloem ook gegeven aan vrienden om een geheim te bewaren. Een madelief betekent "Ik zal het nooit doorvertellen." De andere aprilbloem - ook wel de zoete erwt genoemd - belooft hemels genot, maar wordt ook gegeven bij afscheid; "zoet verdriet".

Lees ook: Zo leg je een kindje veilig te slapen in een eigen kamer

Geboortebloem mei

getty_bloem_meiklokje_2024.jpg

© Getty

De geboortebloemen van mei zijn de lelietje-van-dalen en de meidoorn. De geurige lelie van de valei staat voor zoetheid, nederigheid en een terugkeer naar geluk. Als je je geliefde wil laten zien dat hij/zij jouw leven compleet maakt, zijn lelietjes-van-dalen het perfecte geschenk. De meidoorn vertegenwoordigt hoop en geluk en geef je wanneer je iemand het beste van de wereld gunt.

Lees ook: Wat is een 'ooievaarsbeet' of 'engelenkus'?

Geboortebloem juni

getty_bloem_roos_2024.jpg

© Getty

De geboortebloemen van de maand juni behoren tot de meest geurige van allemaal; de roos en de kamperfoelie. Symbolisch gezien heeft de roos meer betekenissen dan je kan tellen. Er zijn talloze soorten rozen met ieder een eigen betekenis. De rode roos staat uiteraard bekend als symbool voor de liefde terwijl een roze roos duidt op geluk. Ook representeert een boeket rozen oprechte dankbaarheid, terwijl een enkele roos de betekenis van de kleur uit. De kamperfoelie heeft een duidelijke betekenis: eeuwige liefdesbanden.

Lees ook: Waarom mogen kinderen jonger dan 1 jaar geen honing eten?

Geboortebloem juli

getty_bloem_waterlelie_2024.jpg

© Getty

De geboortebloemen van juli zijn de ridderspoor en de waterlelie. Net zoals bij rozen heeft iedere kleur van de ridderspoor een andere betekenis. Zo straalt wit een gelukkig karakter uit en staat paars symbool voor een eerste liefde. Maar over het algemeen duidt de ridderspoor op sterke liefdesbanden. De waterlelie staat voor zuiverheid en waardigheid.

Lees ook: Wat kan je doen als je kind ’s nachts blijft hoesten?

Geboortebloem augustus

getty_bloem_klaproos_2024.jpg

© Getty

De geboortebloemen van augustus zijn de gladiool en de klaproos. De gladiool of 'zwaardlelie' staat voor herinnering, kalmte, integriteit en verliefdheid. Ontvang je gladiolen van iemand? Dan is zijn/haar hart vol van jouw liefde. Klaprozen hebben net als klassieke rozen verschillende betekenissen die afhangen van de kleur van de bloem. Zo staan rode klaprozen voor plezier, duiden witte klaprozen op troost en wensen gele klaprozen je rijkdom en succes.

Lees ook: Krabt jouw baby zich? Zo zorg je ervoor dat ie zichzelf geen pijn doet

Geboortebloem september

getty_bloem_aster_2024.jpg

© Getty

De geboortebloemen van september zijn de aster en de morning glory. Asters zijn voornamelijk symbolen van krachtige liefde die niet te breken is. De andere septemberbloem is de ochtendglorie; naast mooie ochtenden staat die symbool voor genegenheid.

Lees ook: Hoe kan je veilig thuis bevallen?

Geboortebloem oktober

getty_bloem_goudsbloem_2024.jpg

© Getty

De geboortebloemen van oktober zijn goudsbloemen (calendula) en cosmosbloemen. Goudsbloemen symboliseren bescheidenheid, welvaart, creativiteit en eeuwige liefde. De cosmosbloem staat voor orde, vrede en rust. 

Lees ook: Welke oogkleur krijgt jouw baby?

Geboortebloem november

getty_bloem_chrysant_2024.jpg

© Getty

November staat in het teken van chrysanten. In Aziatische landen worden deze bloemen als krachtig symbool van de jeugd beschouwd. Chrysanten komen echter in verschillende kleuren voor en iedere kleur heeft een andere betekenis. Zo zegt een rode chrysant dat je van iemand houdt, een witte chrysant staat voor onschuld, zuiverheid en pure liefde, terwijl een gele chrysant verklapt dat je liefde voor iemand minder wordt.

Lees ook: Wanneer en hoe kan je een baby inbakeren?

Geboortebloem december

getty_bloem_narcissus_2024.jpg

© Getty

De geboortebloemen van december zijn de hulst en de narcissus papyraceus. Hulst symboliseert huiselijk geluk, terwijl de witte versie van de narcis aangeeft dat je wilt dat je geliefde blijft zoals hij/zij is.

Lees ook: Slaapcoach: 'Een goed slaapritueel kan veel slaapproblemen vermijden'

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram