Welke oogkleur krijgt jouw baby?

123m-baby-moeder-4-8-20.jpg

dossier

Baby’s hebben nog maar heel weinig pigment in het lichaam en worden daarom automatisch met lichtkleurige ogen geboren. Maar hoe groot is de kans dat ze zo blijven?

Lees ook: Zwangerschapskalender: je zwangerschap van week tot week

  • Kindjes met een lichte huidskleur worden automatisch met blauwe ogen geboren. In de loop van het eerste jaar kan de oogkleur veranderen naar groen en naar bruin, maar zelfs nadien kan de tint nog licht wijzigen. Pas als je kindje zes jaar is, hebben de ogen hun definitieve kleur.
  • Bij baby’s met een donkere huidskleur treedt een soortgelijk proces op. Deze kinderen hebben bij de geboorte vaak lichtbruine of lichtgrijze ogen die langzaamaan donkerder worden.

Bruin, blauw, grijs of groen?

Vaak krijgen kinderen dezelfde oogkleur als hun ouders, maar dat is niet altijd het geval. De oogkleur is genetisch bepaald en meer dan 120 genen hebben een invloed op die kleur.

Sommige oogkleuren zijn ook dominanter dan andere. Een bruine oogkleur is bijvoorbeeld dominanter dan groen en groen is dan weer dominanter dan blauw, maar dat betekent niet dat een mama of papa met bruine ogen sowieso een kindje met bruine ogen krijgt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij de oogkleur van jouw ouders doorgeeft. Zelfs de genen van (verre) grootouders tellen mee. Een kind kan dus kenmerken vertonen die bij geen van de ouders tot uiting gekomen zijn, maar die het toch van de ouders geërfd heeft.

We gieten de percentages even in een tabel.

Oogkleur oudersKans op bruine ogenKans op groene ogenKans op blauwe ogen
Bruin + bruin75 %18,75 %6,5 %
Groen + bruin50 %37,5 %12,5 %
Blauw + bruin50 %0 %50 %
Groen + groenMinder dan 1 %75 %25 %
Groen + blauw0 %50 %50 %
Blauw plus blauw0 %1 %99 %


Dit filmpje vat het nog eens samen.


Bronnen:
www.erfelijkheid.nl
https://genetics.thetech.org

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram