Hoe kan je veilig thuis bevallen?

dossier Sommige vrouwen kiezen ervoor om thuis te bevallen, in een vertrouwde omgeving en op hun eigen ritme. Maar hoe zorg je ervoor dat het veilig kan? En wat als medische hulp nodig is?

Wie kan thuis bevallen?

Een thuisbevalling is perfect mogelijk en veilig wanneer je gezond bent, de zwangerschap normaal verloopt en de bevalling begint tussen de 37ste en 42ste zwangerschapsweek. In sommige gevallen is het echter niet mogelijk. Bijvoorbeeld:

 • bij een meerlingenzwangerschap (tweeling, drieling,…)
 • in geval van complicaties bij een vorige zwangerschap
 • als je last hebt van een hoge bloeddruk
 • als de baby in je buik groeivertraging heeft
 • bij pre-eclampsie of zwangerschapsvergiftiging
 • bij een voorliggende placenta
 • als je zwangerschapsdiabetes hebt
 • bij een stuitligging
 • als er zich complicaties voordoen tijdens de arbeid. In zo'n geval wordt er naar het ziekenhuis doorverwezen.

Thuis bevallen met een epidurale verdoving is niet mogelijk.

Hoe kan je je voorbereiden op een thuisbevalling?

Getty_thuisbevalling_baby_geboorte_2023.jpg

© Getty Images

Eerst en vooral ga je op zoek naar een zelfstandige vroedvrouw die je kan bijstaan tijdens de zwangerschap en die ook de thuisbevalling in goede banen kan leiden. Dat kan eventueel via de zoekfunctie op de website van de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen.

Samen met je vroedvrouw worden alle mogelijke scenario’s, ook die waarin er iets fout dreigt te lopen, grondig doorgenomen. Regelmatige medisch-verloskundige opvolging door de gynaecoloog of vroedvrouw die de bevalling zal begeleiden, is dan ook noodzakelijk.

De ouders moeten tijdens de zwangerschap een ziekenhuis en een arts kiezen in geval overbrenging naar een ziekenhuis nodig zou zijn. Daarnaast heb je ook een gynaecoloog nodig, voor de opvolging aan de hand van zwangerschapsecho's.

Op voorhand wordt tijdens een prenatale consultatie thuis de praktische kant overlopen: waar en hoe je wil bevallen, de verlichting, verwarming, matrasbescherming en andere benodigdheden. Er moet bijvoorbeeld warm water zijn, de kamer waarin je bevalt moet stevig verwarmd kunnen worden en ook bereikbaar zijn met een brancard voor overplaatsing naar het ziekenhuis indien nodig. Je krijgt tijdens de consultatie ook een materiaallijst met dingen die je zelf moet klaarleggen op de dag van de bevalling, zoals medicatie, handdoeken, lakens, kraamverbanden enzovoort.


Hoe verloopt een thuisbevalling?

Als de weeën beginnen, komt de vroedvrouw bij je thuis. Zij beschikt over al het nodige medische materiaal. Zowel wat nodig is tijdens de arbeid (doptone, bloeddrukmeter…) als het materiaal dat nodig is tijdens de bevalling zelf.


Tijdens de arbeid begeleidt de vroedvrouw de vrouw en haar partner doorheen het proces. Ze laat laat de vrouw in alle rust haar arbeid doorlopen en steunt waar nodig. Tussendoor neemt ze ook verloskundige parameters, om te zien of alles goed loopt.

Na de geboorte geeft de vroedvrouw de eerste zorgen aan mama en baby:

 • Een vaginale scheur of (zelden) een knip wordt gehecht.
 • Eventueel medicatie geven om een beginnende bloeding te behandelen.
 • Eventueel zuurstof toedienen om de baby te helpen bij een goede start in het leven.

In geval van twijfel of bij een dreigende complicatie kunnen mama en baby steeds naar het ziekenhuis worde overgebracht.

Kan je thuis voor een onderwaterbevalling kiezen?

Een onderwaterbevalling thuis is mogelijk na overleg met je vroedvrouw. Je kan daarvoor een speciaal bad of zwembadje aankopen.


Hoeveel kost een thuisbevalling?

Als je vroedvrouw geconventioneerd is, worden de thuisbevalling en 12 postnatale consultaties volledig terugbetaald door het ziekenfonds. Kilometervergoeding en wachtvergoeding (voor de vroedvrouw) worden terugbetaald door de meeste hospitalisatieverzekeringen. Is je vroedvrouw niet geconventioneerd, dan kan je best goed informeren bij je ziekenfonds wat wordt terugbetaald en wat niet.


Wist je dat je in sommige ziekenhuizen toch 'op eigen kracht' kan bevallen met je eigen vroedvrouw? Zo kan je in alle rust je kindje ter wereld brengen en is medische hulp toch vlakbij indien nodig. Informeer naar de mogelijkheden bij jouw vertrouwde vroedvrouw.

Bronnen:
www.vroedvrouwen.be
www.infocentrumtoekomstigeouders.be
www.geboorte-infocentrum.be
www.kindengezin.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram