Light-producten helpen niet om af te vallen

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Light-varianten van snoep, frisdrank of koekjes helpen niet om af te vallen. De vermelding ‘light’ lokt op de lange termijn alleen maar overconsumptie van deze producten in de hand. Dat blijkt uit een Belgisch-Nederlandse studie die gepubliceerd wordt in International Journal of Research in Marketing.

Het onderzoek concentreerde zich op de consumptie van light chips, maar geldt volgens de onderzoekers evengoed voor andere ‘hedonische’ genotsproducten, waaronder snoep en frisdrank.
Uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat mensen meer chips eten zodra ze overschakelen op de light variant. Nu blijkt dat ze een jaar later nog steeds in dat gedrag volharden. Sterker, ze eten dan naast de ‘lichte’ ook weer de vertrouwde variant van hun snoep. Gemiddeld kopen ze 13% meer calorieën het jaar na de eerste aankoop dan het jaar daarvoor.

De gezondheidsclaim dat er minder calorieën per 100 gram in zitten mag kloppen, maar omdat er meer van wordt geconsumeerd, werkt die claim contraproductief. Het onderzoeksteam adviseert de overheid dan ook om voorzichtig te zijn met het aanprijzen van lightproducten.

Bron:
http://www.wageningenur.nl/nl/nieuws/Light-maakt-ook-op-de-lange-termijn-niet-slanker.htm
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram