Ziekten van het centrale en perifere zenuwstelsel. Dit omvat aandoeningen van de hersenen, het ruggenmerg, de hersenzenuwen, perifere zenuwen, zenuwwortels, autonome zenuwstelsel, neuromusculaire junctie en de spieren.
Mensen met fibromyalgie beschrijven een breed scala aan pijnlijke sensaties die vaak moeilijk onder woorden te brengen zijn. Hoe kan pijn zich uiten bij mensen met fibromyalgie?
Heb je last van terugkerende migraineaanvallen die je dagelijks functioneren beïnvloeden? Voor mensen met chronische migraine kan een behandeling met Botox verrassend doeltreffend zijn. Hoe werkt het? Wie komt in aanmerking en wordt de behandeling in België terugbetaald?
Bij ouderen komt een acute veranderde mentale toestand vaak voor, vooral in de vorm van een delirium (delier). Dit geldt met name voor mensen met dementie, bij wie een delier extra risico's met zich meebrengt. Omdat een delirium en dementie op elkaar kunnen lijken en vaak samen voorkomen, is het cruciaal om een delier tijdig te herkennen en behandelen.
Duchenne spierdystrofie (DMD) is een ongeneeslijke aandoening die leidt tot toenemende spierzwakte in het skelet- en hartspierweefsel. De symptomen beginnen meestal rond 2 tot 4 jaar en de aandoening treft voornamelijk jongens.
De eerste symptomen van jongdementie beginnen meestal tussen 40 en 65 jaar, maar in zeldzame gevallen komt het zelfs voor bij twintigers of kinderen. De aandoening is vaak moeilijk te herkennen en wordt daarom regelmatig verkeerd gediagnosticeerd.
Als je twee keer of vaker per nacht moet plassen, spreken we van nycturie of nachtelijke pollakisurie. Naast het feit dat dit je slaap kan verstoren, kan het ook wijzen op een onderliggende aandoening. Waarom plas je zo vaak 's nachts? Wanneer moet je een arts raadplegen? En welke oplossingen bestaan er?
Hart- en vaatziekten blijven de voornaamste doodsoorzaak in België. Naast bekende risicofactoren zoals een hoge bloeddruk, roken en een te hoog cholesterol, wijst steeds meer onderzoek op de rol van homocysteïne: een belangrijke stof in het lichaam die schade kan veroorzaken aan de bloedvaten.
De Europese Commissie heeft het medicijn lecanemab, dat verkocht wordt onder de naam Leqembi, goedgekeurd voor gebruik bij milde vormen van de ziekte van Alzheimer. Dat betekent dat dit middel binnenkort ook beschikbaar zal zijn in Europa, nadat het eerder al werd toegelaten in de VS en Japan.
Slaap is cruciaal voor ons lichaam om goed te functioneren, maar wat gebeurt er als we simpelweg gaan liggen zonder daadwerkelijk te slapen? Kunnen we op deze manier ons energiepeil opladen? Wat moet je doen als je 's nachts maar niet in slaap kunt vallen: in bed blijven of juist opstaan?
Dopamine, het "gelukshormoon”, speelt een cruciale rol in ons welzijn. Deze neurotransmitter beïnvloedt niet alleen ons humeur, maar ook onze motivatie, concentratie en onze motorische functies. Een tekort aan dopamine kan leiden tot lusteloosheid, verminderde motivatie, depressieve gevoelens en zelfs parkinson.
In België leven naar schatting 50.000 mensen met de ziekte van Parkinson, en dit aantal dreigt tegen 2040 te verdubbelen tot 100.000. Experts spreken zelfs van een wereldwijde ‘parkinsonpandemie’. De ziekte treft overigens niet enkel ouderen. 5 tot 10% van de patiënten is jonger dan 50 jaar.
Bij 10 tot 25 procent van de mensen met zona houden pijn en/of jeuk langdurig aan. Als deze pijn na drie maanden nog aanwezig is, spreekt men van postherpetische neuralgie (PHN).
Moe wakker worden, je voornemen vroeger naar bed te gaan, en toch opnieuw te laat onder de wol kruipen. Herkenbaar? Onderzoeker Liese Exelmans onthult waarom we in deze vicieuze cirkel belanden – én wat we eraan kunnen doen.
Virale meningitis is meestal minder ernstig dan de bacteriële vorm en geneest doorgaans spontaan zonder blijvende gevolgen. Bij bacteriële meningitis is een dringende behandeling met antibiotica levensnoodzakelijk.
Virale meningitis is meestal minder ernstig dan de bacteriële vorm en geneest doorgaans spontaan zonder blijvende gevolgen. Bij bacteriële meningitis is een dringende behandeling met antibiotica levensnoodzakelijk.
Een ononderbroken, kwalitatieve nacht van 8 uur slaap, daar droom je van, maar de gegevens van je smartwatch laten teleurstellende, zelfs zorgwekkende resultaten zien. Als gevolg daarvan ben je zo ongerust dat... je de hele nacht ligt te piekeren. Klopt? Dan lijd je waarschijnlijk aan orthosomnia.
Een tremor is een onwillekeurige en ritmische beweging van een lichaamsdeel, meestal de handen, armen, hoofd, stembanden of benen. Tremoren kunnen tijdelijk of chronisch zijn en optreden als primaire aandoening of als symptoom van een andere ziekte.
Bepaalde voedingsmiddelen, zoals kersen, noten en melk, bevatten van nature melatonine, het 'slaaphormoon'. Maar kan het eten van deze voedingsmiddelen ons helpen om beter te slapen?
Katatonie is een neurologisch syndroom dat zich uit in motorische en gedragsmatige symptomen. Het is cruciaal om katatonie snel te herkennen en te behandelen om ernstige complicaties, zoals ademhalingsproblemen of spierbeschadiging, te voorkomen. In extreme gevallen kan het zelfs levensbedreigend zijn.
Een goede nachtrust, het is een probleem dat veel mensen bezighoudt en vooral vrouwen in de (post)menopauze hebben er last van. Wat zijn de oorzaken en vooral wat kan je eraan doen?
Dankzij massale vaccinatiecampagnes sinds de jaren zestig is polio in België al lange tijd uitgeroeid. Toch blijft de ziekte een bedreiging in andere delen van de wereld. Sterker nog, de ziekte is in opmars. Kan polio hier ook weer opduiken?
Epilepsie is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door terugkerende aanvallen als gevolg van abnormale elektrische activiteit in de hersenen. Deze aanvallen kunnen variëren van korte momenten van afwezigheid tot ernstige convulsies.
Stembandlaesies zijn goedaardige gezwellen op de stembanden, zoals knobbels, poliepen en cysten. Ze ontstaan vaak door stemoverbelasting en kunnen heesheid of stemverlies veroorzaken. Wat zijn de symptomen, oorzaken en behandelmogelijkheden?
Het cauda-equinasyndroom is een ernstige aandoening die kan leiden tot lage rugpijn, gevoelloosheid in het bekkengebied en verlammingsverschijnselen. Zonder snelle chirurgische ingreep kunnen symptomen onomkeerbaar worden, zoals incontinentie en spierzwakte. Een medisch noodgeval dus.
Polio of kinderverlamming is een ontsteking van het ruggenmerg veroorzaakt door het poliovirus. Het virus wordt overgedragen van mens op mens, vooral door het eten van voedsel of drinken van water dat besmet is door stoelgang.
Een delirium of delier wordt vaak gelinkt aan alcoholontwenning, maar heel wat andere oorzaken kunnen aan de basis liggen. Daardoor blijft het vaak onopgemerkt. Vooral in woonzorgcentra en ziekenhuizen komt het regelmatig voor. Hoe herken je het, en wat kun je doen?
Het Rett-syndroom is een zeldzame neurologische aandoening die uitsluitend meisjes treft. Het veroorzaakt ernstige cognitieve en fysieke beperkingen. Hoewel er geen genezing bestaat, kunnen patiënten met de juiste zorg een levensverwachting van meerdere tientallen jaren hebben.
Onderzoek heeft aangetoond dat sommige honden in staat zijn om epileptische aanvallen bij hun baasje te voorspellen, minuten of zelfs uren van tevoren. Hoe kan dat?
De ziekte van Ménière is een eerder zeldzame aandoening aan het binnenoor die gepaard gaat met een combinatie van een aantal typische klachten, zoals draaiduizeligheid, gehoorverlies en oorsuizen.
Zona of gordelroos is een opflakkering van de waterpokken die men op jeugdige leeftijd doormaakte. Het virus ook de ogen aantasen en zo het hoornvlies en het netvlies beschadigen, met ernstige gevolgen voor het gezichtsvermogen. Snel handelen is cruciaal.