ziekten van het bewegingsstelsel

Reumatoïde artritis: snel behandelen

Reumatoïde artritis: snel behandelen
nieuws 20/03/2015

Een nieuw behandelschema met klassieke medicijnen geeft uitmuntende resultaten bij reumatoïde artritis, op voorwaarde dat de behandeling in een vroeg stadium wordt opgestart, zo toont een studie van Leuvense reumatologen aan.

lees meer »

Allopurinol niet effectief bij jicht

nieuws 12/01/2015

Jicht is de meest voorkomende vorm van artritis bij mannen ouder dan veertig en postmenopauzale vrouwen. Er wordt aangenomen dat een verhoogd serumurinezuur hier een grote rol in speelt.

lees meer »

Kine bij schouderklachten

nieuws 24/12/2014

Veel mensen gaan voor schouderklachten naar een kinesist. Volgens onderzoekers uit Rotterdam en Keele zijn hyperthermie en oefentherapie op de korte termijn meer effectief dan niets doen.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Hormoontherapie in de menopauze in ere hersteld

Hormoontherapie in de menopauze in ere hersteld
nieuws 13/11/2014

Na twaalf jaar diskrediet, als gevolg van een onterechte veralgemening van vertekende analyse van de eerste resultaten van de WHI-studie, wordt hormonale substitutietherapie in de menopauze op basis van nieuw onderzoek in ere hersteld.

lees meer »

Silver - Russell syndroom

dossier 1/10/2014

Silver-Russell syndroom is een zeldzame genetische afwijking. Het gaat meestal om een toevallige genetische mutatie waarvan de oorzaak onbekend is.

lees meer »

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS-A.L.S.)

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS-A.L.S.)
dossier 19/08/2014

ALS is een ernstige neurologische aandoening die zo'n 4 à 6 mensen treft op 100.000. Ze leidt tot progressieve krachtvermindering in de ledematen, sliklast en spraakstoornissen en ademhalingsproblemen. De ziekte is meestal snel progressief en fataal.

lees meer »

Wat is goed om te eten bij botontkalking?

nieuws 10/08/2014

Om botontkalking (osteoporose) zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk om voldoende calcium en vitamine D binnen te krijgen. Botontkalking komt vaak voor bij vrouwen na de overgang en bij mannen boven de 70 jaar.

lees meer »

Liesbreuk

dossier 1/08/2014

Een breuk (hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De breuk is herkenbaar als een zwelling ter plaatse.

lees meer »

Postpolio syndroom: nooit helemaal verlost van polio

nieuws 21/07/2014

Mensen die als kind besmet werden met polio (kinderverlamming) krijgen twintig tot veertig jaar later opnieuw te kampen met ernstige klachten: het postpoliosyndroom. Zij ontwikkelen klachten als verlammingsverschijnselen, pijn en hevige vermoeidheid.

lees meer »

Zon en psoriasis

dossier 1/06/2014

Het zonnige en droge weer in de zomer heeft een zeer gunstige invloed op psoriasis, maar het kan ook zijn dat de warmte en het zonlicht van lente en zomer de ontsteking aanwakkeren. Welke voorzorgen neem je best?

lees meer »

Osteoporose na borstkanker onderschat

Osteoporose na borstkanker onderschat
nieuws 28/01/2014

Door hormonale en chemotherapie is de kans op osteoporose bij vrouwen met borstkanker vergroot. Dat bevestigt Amerikaans onderzoek. Uit het onderzoek bleek tevens dat patiënten en artsen zich daar nauwelijks van bewust zijn.

lees meer »

Doorbraak in osteoporosebehandeling bij de man

Doorbraak in osteoporosebehandeling bij de man
nieuws 14/12/2013

Met een eenvoudige botmeting kan osteoporose worden opgespoord vóór de eerste breuk. Ook bij mannen. Dat blijkt uit onderzoek aan de KU Leuven. Ook mannen krijgen vaak te kampen met de aandoening, maar bij hen wordt ze nauwelijks opgespoord en behandeld.

lees meer »

Steunzool geeft geen verlichting bij knieartrose

Steunzool geeft geen verlichting bij knieartrose
nieuws 3/12/2013

Een wigvormige ‘inlay’ onder de hiel die de laterale voetrand circa 10 tot 15 millimeter optilt, geeft geen vermindering van pijnklachten bij knieartrose. Dat blijkt uit een artikel in het Journal American Medical Association, JAMA.

lees meer »
Wat denk jij?

Het carpale tunnelsyndroom wordt veroorzaakt door een beknelling van de middenste zenuw bij de pols.

  • Juist
  • Fout
volgopfacebook

volgopinstagram