ziekten van het bewegingsstelsel

Calciumsupplement versterkt de botten niet

Calciumsupplement versterkt de botten niet
nieuws 2/11/2015

Ouderen die een calciumrijk dieet volgen of calciumsupplementen innemen (kalktabletten), krijgen geen sterkere botten. Dat is het besluit van twee studies in Nieuw-Zeeland gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ).

lees meer »

Schouderluxatie: arm uit de kom

dossier 18/10/2015

Een schouderluxatie of schouderontwrichting waarbij de arm uit de schouderkom schiet, is een van de meest voorkomende schouderletsels. Dat kan een gevolg zijn van een val op de arm of de schouder,

lees meer »

Syndroom van Reiter: een reactieve artritis

Syndroom van Reiter: een reactieve artritis
dossier 8/10/2015

De ziekte of het syndroom van Reiter is een vorm van ontstekingsreuma of reactieve artritis. Dat is een gewrichtsontsteking die optreedt als reactie op een infectie elders in het lichaam, meestal aan de darmen, urinewegen (urethritis) of geslachtsorganen, zoals een baarmoederontsteking (cervicitis).

lees meer »

Nieuwe knie of heup verhoogt risico op hartaanval

Nieuwe knie of heup verhoogt risico op hartaanval
nieuws 8/10/2015

Een knie of heup laten vervangen, verhoogt kortstondig het risico op hartaanvallen en langdurig het risico op een trombo-embolie (bloedklonters in de aders). Dat blijkt uit een onderzoek aan de Boston University School of Medicine in Massachusetts.

lees meer »

Soepele platvoeten? Geen steunzolen nodig

Soepele platvoeten? Geen steunzolen nodig
nieuws 24/09/2015

Tot ongeveer 9 jaar zijn soepele platvoeten onderdeel van de normale ontwikkeling. Kleine kinderen hebben namelijk nog flexibele gewrichten. Tijdens de groei verdwijnen die soepele platvoeten meestal vanzelf.

lees meer »

Vaak reuma bij jongere met rugpijn

nieuws 16/08/2015

Van de jonge mensen die met chronische lagerugklachten bij de huisarts komen, blijkt 16% een reumatische aandoening te hebben. Dat blijkt uit onderzoek aan het Erasmus Medisch Centrum, gepubliceerd in het tijdsschrift PlosOne.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Schouderpijn: letsels van de rotator-cuff

Schouderpijn: letsels van de rotator-cuff
dossier 2/04/2015

Door een chronische of acute overbelasting kunnen spieren of pezige structuren van de rotator cuff ontstoken raken of beschadigd worden. Dat gebeurt meestal tijdens activiteiten waarbij men de handen boven het hoofd beweegt.

lees meer »

Reumatoïde artritis: snel behandelen

Reumatoïde artritis: snel behandelen
nieuws 20/03/2015

Een nieuw behandelschema met klassieke medicijnen geeft uitmuntende resultaten bij reumatoïde artritis, op voorwaarde dat de behandeling in een vroeg stadium wordt opgestart, zo toont een studie van Leuvense reumatologen aan.

lees meer »

Allopurinol niet effectief bij jicht

nieuws 12/01/2015

Jicht is de meest voorkomende vorm van artritis bij mannen ouder dan veertig en postmenopauzale vrouwen. Er wordt aangenomen dat een verhoogd serumurinezuur hier een grote rol in speelt.

lees meer »

Kine bij schouderklachten

nieuws 24/12/2014

Veel mensen gaan voor schouderklachten naar een kinesist. Volgens onderzoekers uit Rotterdam en Keele zijn hyperthermie en oefentherapie op de korte termijn meer effectief dan niets doen.

lees meer »

Hormoontherapie in de menopauze in ere hersteld

Hormoontherapie in de menopauze in ere hersteld
nieuws 13/11/2014

Na twaalf jaar diskrediet, als gevolg van een onterechte veralgemening van vertekende analyse van de eerste resultaten van de WHI-studie, wordt hormonale substitutietherapie in de menopauze op basis van nieuw onderzoek in ere hersteld.

lees meer »

Silver - Russell syndroom

dossier 1/10/2014

Silver-Russell syndroom is een zeldzame genetische afwijking. Het gaat meestal om een toevallige genetische mutatie waarvan de oorzaak onbekend is.

lees meer »

Wat is goed om te eten bij botontkalking?

nieuws 10/08/2014

Om botontkalking (osteoporose) zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk om voldoende calcium en vitamine D binnen te krijgen. Botontkalking komt vaak voor bij vrouwen na de overgang en bij mannen boven de 70 jaar.

lees meer »

Postpolio syndroom: nooit helemaal verlost van polio

nieuws 21/07/2014

Mensen die als kind besmet werden met polio (kinderverlamming) krijgen twintig tot veertig jaar later opnieuw te kampen met ernstige klachten: het postpoliosyndroom. Zij ontwikkelen klachten als verlammingsverschijnselen, pijn en hevige vermoeidheid.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram