Nieuwe reuma-scanner voor opvolging reumatoïde artritis

123-hand-rx-scan-08-17.jpg

nieuws

De HandScan is een nieuwe, optische meetmethode, en kan een plaats krijgen naast de subjectieve knijptest die vaak als pijnlijk wordt ervaren. De HandScan is in 2015 geïntroduceerd, om het ontstekingsverloop bij reumatoïde artritis makkelijker te kunnen volgen. Het is een Nederlandse uitvinding, ontwikkeld door start-up Hemics, een spin-off van Philips Research in Eindhoven.

De relatief eenvoudige toepassing van het HandScan systeem, maakt frequentere monitoring van RA mogelijk (‘Tight Control’). Dat is van belang omdat Tight Control betere behandelresultaten voor de patiënt geeft.?Begin deze zomer heeft het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) resultaten gepubliceerd waarin bleek dat de HandScan beter dan het gebruikelijke lichamelijk onderzoek (knijptest) overeen kwam met echografie, een onderzoek dat ontstekingen goed kan aantonen maar erg arbeidsintensief is en daardoor minder toegepast wordt in de klinische praktijk.

De HandScan wordt in Nederland steeds vaker ingezet zowel voor onderzoek als voor klinische praktijkvoering. In België nemen deze maand eveneens de eerste twee centra de HandScan-systemen in gebruik: Ziekenhuisnetwerk Antwerpen en CHU de Liège (Universiteitsziekenhuis Luik).


Laatst bijgewerkt: september 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram