ziekten van het bewegingsstelsel

Sommige antidepressiva zouden bot verzwakken

nieuws 11/09/2009

Sommige types van antidepressiva, en met name de zg. selectieve serotonine reuptake inhibitoren (SSRI’s), zouden mogelijk het bot kunnen verzwakken en uiteindelijk bijdragen tot het ontstaan van osteoporose.

lees meer »

Gsm-elleboog door te lang bellen

nieuws 29/06/2009

Het gebruik van een mobiele telefoon kan niet alleen een sms-duim veroorzaken, maar ook een gsm-elleboog, of het cubital tunnel syndroom. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd is in het Cleveland Clinic Journal of Medicine.

lees meer »

Te veel cola is slecht voor spieren

nieuws 15/06/2009

Volgens Griekse onderzoekers is lopen mensen die veel cola drinken het risico op ernstig spierletsel omdat het kaliumgehalte in ons lichaam daalt door een overdaad aan cola.

lees meer »

Cafeïne vermindert spierpijn

nieuws 2/06/2009

Cafeïne vermindert spierpijn in de bovenbenen tijdens intensief fietsen. Dat blijkt uit onderzoek bij jonge mannen gepubliceerd in het International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Ballon tegen wervelinzakkingen

nieuws 26/03/2009

Een relatief nieuwe operatietechniek om ingezakte wervels ‘op te krikken’ met een soort ballonnetje, de zogenaamde ballonkyfoplastie, verbetert de levenskwaliteit van oudere mensen met osteoporose.

lees meer »

Whiplash door autostoel

nieuws 27/01/2009

Vier van de vijf autostoelen zijn niet whiplashproof. Dat is onderzocht door Euro NCAP, waarin Europese overheden en consumentenorganisaties samenwerken.

lees meer »

Nieuwe jicht-genen ontdekt

nieuws 4/12/2008

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben twee nieuwe genen voor jicht ontdekt. Personen met de genvarianten blijken tot 70% meer risico te hebben op het ontstaan van jicht.

lees meer »

Beschermt koffie tegen Parkinson?

nieuws 2/10/2008

Mensen die 10 kopjes koffie per dag drinken, hebben minder kans op de ziekte van Parkinson, zo blijkt uit een Fins onderzoek onder 6710 50-plussers die 22 jaar gevolgd werden;

lees meer »

SMS-duim

nieuws 5/09/2008

De Britse Chartered Society of Physiotherapy (CSP) waarschuwt tieners die veelvuldig SMS’en voor een SMS-duim.

lees meer »

Let op de 'Blackberry Duim'

nieuws 7/07/2008

In de Verenigde Staten waarschuwt de American Physical Therapy Association's Occupational Health Special Interest Group voor een nieuwe vorm van RSI of Repetitive Strain Injury: de Blackberry-duim, een vorm van tendinitis van de duim.

lees meer »

Glucosamine heeft geen effect bij heupartrose

Glucosamine heeft geen effect bij heupartrose
nieuws 6/04/2008

Glucosamine heeft geen bewezen effect in de behandeling van milde heupartrose. Er blijkt geen verschil te zijn in het effect op pijn, op het dagelijks functioneren of op het ziekteproces wanneer het middel wordt vergeleken met een placebo.

lees meer »

Screening op scoliose is zinloos

nieuws 28/03/2008

In het januarinummer van het vakblad Pediatrics publiceren Nederlandse onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam een studie waaruit blijkt dat de screening van gezonde elf- tot veertienjarigen op (idiopathische) scoliose, een zijwaartse kromming van de wervelkolom, weinig zin heeft.

lees meer »

Calciumtabletten verhogen kans op hartaanval

nieuws 15/02/2008

Volgens een studie van de Universiteit in Auckland (gepubliceerd in het British Medical Journal online) kan de inname van calciumtabletten door oudere vrouwen na de menopauze om botontkalking te voorkomen, het risico op een hartaanval verdubbelen.

lees meer »

Poly- en dermatomyositis

Poly- en dermatomyositis
dossier 21/11/2007

Polymyositis is een ziekte waarbij de spieren ontsteken, waarschijnlijk ten gevolge van auto-immuunreacties. Wanneer polymyositis samengaat met een bepaald soort huidontstekingen spreekt men van dermatomyositis (derma = huid).

lees meer »

Acupunctuur helpt tegen rugpijn

Acupunctuur helpt tegen rugpijn
nieuws 15/11/2007

Acupunctuur helpt tegen rugpijn, maar ook placeboacupunctuur werkt tegen de klachten. Beiden werken zelfs beter dan reguliere medische behandelingen, aldus onderzoekers van de Ruhr Universtität Bochum (Archives of Internal Medicine).

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram