Glucosamine niet effectief bij chronische lagerugpijn

Laatst bijgewerkt: december 2020
123m-pijn-rug-rugpijn-3-6.jpg

nieuws Glucosamine helpt niet tegen pijnklachten bij chronische lage rugpijn (‘lumbago’) en artrose in de rug. Dat blijkt uit onderzoek in Noorwegen gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association. Zelfs na 1 jaar medicatie werd, in weerwil van wat vaak wordt gedacht en gepropageerd, geen verschil opgemerkt.
Glucosamine is een voedingssupplement dat inmiddels door miljoenen mensen wereldwijd wordt gebruikt voor het behoud van soepele gewrichten en gezond kraakbeen. Glucosamine is een stof die van nature in het lichaam voorkomt voor de aanmaak van kraakbeen in het lichaam, het zachte, schokabsorberende materiaal dat je gewrichten beschermt. De hypothese is dat door inname van glucosamine de afbraak van kraakbeen wordt tegengegaan en zodoende gewrichtspijn vermindert.
250 proefpersonen kregen gedurende een tijdsbestek van 6 maanden een glucosamine supplement (Pharma Nord) òf een placebo toegediend. De klachten namen in beide groepen in gelijke mate af. Er werd daarbij geen verschil geconstateerd tussen glucosamine of een placebo. Ook na 1 jaar werd geen verschil gemeten.

Lees ook: Werkt glucosamine nu wel of niet tegen artrose?
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram