Pijnlijke gewrichten: wanneer naar de dokter?

Laatst bijgewerkt: september 2008

nieuws Bij gewrichtsklachten zijn een of meer gewrichten stijf of pijnlijk. Soms is het gewricht rood, warm of dik. Vaak is de oorzaak van pijn en stijfheid in een gewricht niet duidelijk. Misschien heeft u te vaak achter elkaar dezelfde beweging gemaakt. Of u heeft een gewricht te zwaar belast, terwijl de spieren rond dat gewricht niet zo sterk zijn. Misschien heeft u het gewricht te ver gestrekt. Er kunnen ook klachten ontstaan doordat het kraakbeen aan de binnen kant van het gewricht verandert (artrose). Soms is een gewricht ontstoken. Het wordt dan dik en warm en/of rood. Ook een kneuzing kan ontstekingsverschijnselen geven.
De meeste gewrichtsklachten kunnen geen kwaad en gaan vanzelf weer over. Maar soms kunnen gewrichten beschadigd en vervormd raken. Bijvoorbeeld door infecties met bacteriën, door langdurige gewrichtsontstekingen, zoals bij reumatoïde artritis, of als de ontsteking regelmatig terugkomt, zoals dat bij jicht kan voorkomen. Als het kraakbeen in uw gewrichten verandert, zoals bij artrose, kan bewegen soms zo moeilijk worden dat een operatie nodig is.

Maak een afspraak met uw huisarts
• als een gewricht zonder duidelijke oorzaak dik, rood en/of warm wordt;
• als u een gewricht heeft gekneusd en de zwelling of pijn niet na een paar dagen verminderen;
• als een gewricht zonder duidelijke oorzaak langer dan 6 weken pijnlijk of stijf blijft;
• als u wekenlang elke dag pijnstillers nodig heeft.


bron: Nederlands Huisartsen Genootschap


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram