Vrouwen met osteoporose onvoldoende bewust van risico op breuken

nieuws Vrouwen die meer kans maken op breuken gerelateerd aan osteoporose, zijn zich onvoldoende bewust van hun persoonlijk risico. Dit blijkt uit de wereldwijde Global Longitudinal Study of Osteoporosis in Women (GLOW)-studie bij 60.000 postmenopauzale vrouwen. De studie toont ook aan dat er dringend nood is aan meer informatie rond de risicofactoren voor osteoporose.
Meer dan 60 000 vrouwen uit tien landen namen deel aan de studie. GLOW verzamelde over een periode van vijf jaar informatie over osteoporose-risicofactoren en -behandelingen, patiëntengedrag en de gevolgen van breuken. Ook UZ Leuven werkte mee aan de studie en volgde 3 692 vrouwen op voor GLOW.
Uit de studie blijkt dat vrouwen hun eigen kans op breuken vaak onderschatten. Zo blijkt slechts een op drie vrouwen met twee of meer duidelijke risicofactoren zichzelf te beschouwen als iemand met een mogelijk hoger risico op breuken.
Een op twee vrouwen boven 50 jaar zal lijden aan een breuk als gevolg van osteoporose. Deze breuken zorgen voor chronische pijn, beperkte mobiliteit, verminderde onafhankelijkheid, en in het geval van een heupbreuk, verminderde levensverwachting. Naast het menselijk lijden zorgt osteoporose of voor enorme kosten in de medische zorg. Zonder een duidelijk zicht op de risicofactoren kunnen vrouwen zichzelf niet beschermen tegen breuken.


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram