Amerikaanse Food & Drug Administration waarschuwt tegen bijwerkingen TNF-remmers

nieuws De Amerikaanse Food & Drug Administration waarschuwt tegen bijwerkingen van TNF-remmers. Dit zijn geneesmiddelen die gebruikt worden bij ernstige ontstekingsziekten zoals bij reumatoïde artritis, psoriatische artritis, juveniele artritis, spondylitis ankylosans, ziekte van Crohn. Bij kinderen en jongeren zouden deze geneesmiddelen de kans op lymfoom (zoals de ziekte van Hodgkin en non-Hodgkin) en andere kankers (zoals leukemie en melanoom) verhogen, zo besluit de FDA op basis van een analyse van 48 kankergevallen bij jongeren die een van deze geneesmiddelen moest nemen. Alhoewel alle patiënten ook andere geneesmiddelen (zoals methotrexaat) namen die mogelijk kankerverwekkend zijn, kan het risico van de TNF-remmers niet worden uitgesloten, aldus de FDA.
In België zijn drie TNF-remmers op de markt: adalimumab (Humira), etanercept (Enbrel), en infliximab (Remicade). Adalimumab mag in België alleen aan jongeren worden voorgeschreven in geval van juveniele artritis, etanercept mag bij deze aandoening ook bij kinderen worden voorgeschreven. Infliximab mag aan kinderen en jongeren met de ziekte van Crohn worden voorgeschreven.
Reeds in 2007 waarschuwde het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (B.C.F.I) voor de mogelijk kankerverwekkende eigenschappen van TNF-remmers. Anderzijds is het bekend dat lang bestaande reumatoïde artritis op zich gepaard gaat met een verhoogd risico van lymfomen.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram