Nekhernia: halskraag meest effectief

nieuws Een recent ontstane nekhernia kan het beste behandeld worden met een halskraag in combinatie met rust en kinesitherapie. Ook alleen kine leidt tot een snellere afname van pijnklachten dan een afwachtend beleid (niets doen). Dit blijkt uit onderzoek aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.
Een nekhernia gaat vaak vanzelf over maar kan zeer pijnlijk zijn. Daarom zoekt men naar manieren om de pijnklachten sneller te kunnen verhelpen. In een groep van ruim 200 patiënten met een recent ontstane nekhernia werden drie niet-chirurgische behandelmethoden vergeleken: het dragen van een halfharde halskraag gedurende drie tot zes weken en zoveel mogelijk rust nemen, kine en oefeningen thuis en een controlebehandeling (zoveel mogelijk doorgaan met de gewone dagelijkse bezigheden). Door de eerste twee methodes verminderden de pijnklachten sneller dan bij een afwachtend beleid. De effectiviteit van de halskraag was het grootst. Na zes maanden waren de verschillen tussen de drie groepen verdwenen – de meeste patiënten hadden niet of nauwelijks pijn meer.
Het cervicaal radiculair syndroom (nekhernia) leidt tot nekpijn uitstralend tot in de onderarm, vaak ook met tintelingen tot in de hand. De oorzaak van de klachten ligt in een beknelde zenuwwortel door een uitpuilende tussenwervelschijf (hernia) of vernauwing door slijtage.

Lees ook: Nekhernia of Hernia Nuclei Pulposi (HNP)


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram