Sommige antidepressiva zouden bot verzwakken

nieuws Sommige types van antidepressiva, en met name de zg. selectieve serotonine reuptake inhibitoren (SSRI’s), zouden mogelijk het bot kunnen verzwakken en uiteindelijk bijdragen tot het ontstaan van osteoporose. Dat meldt het augustusnummer van de Harvard Mental Health Letter.
De voorbije jaren zijn enkele studies verschenen die aantonen dat SSRI’s (zoals Fluoxetine of Prozac, Fluvoxamine, Paroxetine Seroxat Sertraline, Citalopram, enz.) bij pre- en postmenopauzale vrouwen de botgroei kunnen afremmen. De effecten zouden vergelijkbaar zijn met gekende risicofactoren voor osteoporose zoals roken en lage inname van Calcium.

Omgekeerd zijn er ook aanwijzingen dat depressie zelf de concentratie van bepaalde chemische stoffen zoals stresshormonen en neurotransmittors in het bloed verhoogt, wat een negatieve invloed zou hebben op de botaanmaak.
Op basis van die studies worden artsen aangeraden om extra voorzichtig te zijn met SSRI’s bij kinderen en bij vrouwen met risico op osteoporose. Bovendien wordt aangeraden om bij het voorschrijven van SSRI’s bijzonder aandacht te besteden aan een voldoende hoge consumptie van calcium en vitamine D.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram