Reuma: Direct meerdere medicijnen werkt

nieuws Bij de behandeling van reuma direct starten met meerdere geneesmiddelen, zoals prednison en TNF-remmers, werkt beter dan het één voor één uitproberen. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), dat gepubliceerd in Annals of Internal Medicine.

Bij reumatoïde artritis valt het afweersysteem het eigen lichaam aan, waardoor er continu ontstekingen plaatsvinden. Het is belangrijk dat deze de ontstekingen zo snel en zo goed mogelijk worden onderdrukt met de juiste medicijnen, omdat deze ontstekingen anders leiden tot veel schade aan de gewrichten en organen.
Voor de studie zijn 500 patiënten met reumatoïde artritis tien jaar lang elke drie maanden onderzocht.
Het doel van dit onderzoek was te kijken welke behandeling het beste is voor reumapatiënten. De gewrichten van de patiënten werden gecontroleerd, een bloedtest werd afgenomen en ze werden gevraagd naar eventuele klachten. Aan de hand van de uitkomsten zijn elke drie maanden de geneesmiddelen aangepast, net zolang tot de ziekte voldoende was geremd.

Uit het onderzoek blijkt dat het beter is om zo vroeg mogelijk te beginnen met het geven van meerdere medicijnen, zoals prednison. Over een periode van tien jaar gingen de patiënten met deze behandeling niet langer lichamelijk achteruit. De levensverwachting is nu hetzelfde als mensen zonder deze ziekte. Eén op de acht patiënten kon zelfs stoppen met de medicatie.

Lees ook: Reumatoïde artritis: een ontstekingsreuma

Bron:
http://annals.org/article.aspx?articleid=2513858
https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2016/april/direct-geven-meerdere-medicijnen-werkt-beter/


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram