Experts raden kijkoperaties knie af bij artrose

123-rx-knie-pijn-06-17.jpg

nieuws Een international expertenpanel raadt in het vakblad BMJ een kijkoperatie van de knie (artroscopie) af voor bijna alle degeneratieve aandoeningen van de knie, zoals artrose (osteoarthritis) of meniscuslijden.
Het is al langer bekend dat een kijkoperatie van de knie, om de knie te spoelen, oneffenheden in het kniegewricht of de meniscus geheel of gedeeltelijk weg te halen, in geval van artrose of meniscuslijden geen zin heeft. Toch worden dergelijke operaties nog altijd op grote schaal uitgevoerd.

Ten onrechte, zo besluit het expertenpanel. Het heeft geen zin en kan soms zelfs schadelijk zijn. De mogelijke voordelen van een kijkoperatie wegen alleszins niet op tegen de mogelijke nadelen. De enige definitieve behandeling is een vervanging van de knie, maar deze ingreep is slechts aangewezen bij zeer ernstige letsels bij mensen bij wie een conservatieve oefentherapie onvoldoende resultaten geeft.

Een artroscopie kan mogelijk wel nuttig zijn bij patiënten met een volledig geblokkeerde knie en na een ernstig knieletsel met bijvoorbeeld een meniscusscheur (bijv. een sportletsel).

Bronnen
http://www.bmj.com/content/357/bmj.j1982
http://www.nhs.uk/news/2017/05May/Pages/Keyhole-knee-surgery-is-waste-of-time-review-finds.aspx


Laatst bijgewerkt: juli 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram