Betere seks met een kunstheup?

123-heupoperatie-rx-06-16.jpg

nieuws Bij mensen die een nieuwe heup kregen, verbeterde de seksuele kwaliteit van leven na de ingreep, zowel in fysiek-functioneel als in psychosociaal opzicht. Dat blijkt uit een literatuurstudie aan het VU mc in Amsterdam in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Musculoskeletal Disorders. Maar zo schrijft het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat de studie bespreekt, liepen de gerapporteerde effecten nogal uiteen, van 8 tot 51% op seksuele disfunctie en van 0 tot 77% op activiteit. In 3 studies werd, ‘verrassenderwijs’, gerapporteerd dat een aantal patiënten na de operatie in het geheel geen seksuele activiteit meer ontplooide. In vier studies werd opgemerkt dat de meerderheid van de patiënten onvoldoende was voorgelicht op de seksuele implicaties van de ingreep.
‘Gezien het groeiende aantal patiënten wereldwijd, menen wij dat seksuele kwaliteit van leven beter en routinematig moet worden gekwantificeerd’, aldus de auteurs van de studies. ‘Alleen met deze informatie kunnen wij patiënten doelmatig voorlichten over wat zij kunnen verwachten na een totale heupprothese.’

Laatst bijgewerkt: juni 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram