Nieuwe opsporingstechniek maakt ontstekingsreuma zichtbaar

123-pijn-handen-reuma-05-18.jpg

nieuws

Prof. dr. Lennart Jans van de dienst Radiologie heeft in het UZ Gent een nieuwe techniek ontwikkeld om ontstekingsreuma op te sporen met een CT-scan. 

1 op de 4 Belgen krijgt in zijn leven te maken met ontstekingsreuma. Om de ernst van de ontsteking aan te tonen en gericht te behandelen, onderging de patiënt tot nu toe een MRI-scan. Maar een MRI-scan is niet ideaal voor patiënten met reuma: de wachtlijsten zijn lang en de patiënt moet gedurende 30 minuten in een oncomfortabele positie liggen. 

Daarom kreeg de patiënt in de praktijk vaak geen MRI-scan en werd de behandeling een zoektocht. Prof. Jans zocht een betere opsporingstechniek en ontwikkelde een nieuwe toepassing binnen de Dual Energy CT-scan-methode. Een CT-scan kent geen wachttijd en is goedkoper dan een MRI-scan. De scan duurt maar 18 seconden en er is geen contrastvloeistof nodig. We kunnen tegelijk beide handen en polsen scannen en zien in 3D exact waar de ontsteking zich bevindt. Dat maakt het comfortabeler voor de patiënt en helpt ons om de juiste behandeling te bepalen.

De techniek is de voorbije maanden getest in het UZ Gent bij patiënten met ontstekingsreuma van de handen (reumatoïde artritis en psoriasis). Ook patiënten met ontstekingsreuma van de heiligbeengewrichten, voeten en enkels kunnen voortaan een beroep doen op deze techniek.

Laatst bijgewerkt: mei 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram