De groene boon of prinsessenboon is de onrijpe peul van de ‘gewone boon’ die als groente wordt gegeten. Ze heeft heel wat te bieden qua smaak en ze levert ons organisme een indrukwekkende variëteit van voedingsstoffen.
Experimenteel onderzoek toont aan dat mensen minder chocolade, chips of popcorn eten wanneer dit opgediend wordt op rode borden. Blauwe en witte borden zouden daarentegen aanzetten om méér te eten.
De 'baby-led weaning methode' werd ontwikkeld door Gill Rapley. De methode gaat uit van de zelfstandigheid van het kind waarbij het de voedingsmiddelen met de eigen zintuigen leert kennen en zelf bepaalt wat en hoeveel het eet.
Als ouders een hoge betrokkenheid tonen en hun kinderen ondersteunen, zijn die eerder geneigd snacks en andere ongezonde tussendoortjes te laten staan. Dat blijkt uit onderzoek aan het Maastricht UMC+. De meeste kinderen in Nederland consumeren te veel energierijke tussendoortjes en dranken.
Veel mensen slikken antioxidanten om ziekte te genezen of te voorkomen. Onderzoek aan de universiteit van Maastricht en het Engelse Brighton toont aan dat deze alleen helpen als er een duidelijk vitaminegebrek is vastgesteld.
Nog steeds vallen er jaarlijks tientallen slachtoffers bij het gebruik van brandbare vloeistoffen zoals spiritus, bio-ethanol, (was)benzine en brandgel om de barbecue of vuurkorf aan te maken.
Gezonde voeding is tegenwoordig een ‘hot topic’ dat quasi iedereen bezighoudt. Maar over de definitie ervan lopen de meningen soms uiteen... Wij gingen praten met Dr. Annick Verween.
Topsporters gebruiken vaak voedingssupplementen. Om (top)sporters op doping gecontroleerde supplementen te bieden heeft NPN samen met NOC*NSF en de Nederlandse Dopingautoriteit het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) opgezet.
Fabrikanten van energiedrankjes met cafeïne zouden niet mogen claimen dat consumptie de alertheid of het concentratievermogen versterkt. Dat heeft het Europees Parlement (EP) beslist.
De Belgische consument vindt veilige voeding zeer belangrijk. Hij is over het algemeen zeer tevreden over de hygiëne in voedingswinkels, supermarkten en restaurants. Opmerkelijk is echter dat de Belgische consument weinig geïnteresseerd is in de voedingswaarde. Ook GGO's maken hem niet echt ongerust.
Jonge brandnetelstengels van de grote brandnetel kunnen als een groente, wat bereidingswijze en smaak betreft, vergelijkbaar met spinazie, worden gegeten. Van brandnetels kan soep worden gemaakt.
Het weekend of een vrije dag is de geknipte gelegenheid om wat meer tijd aan een royale brunch te besteden. Uitgebreid brunchen met alles erop en eraan is zalig! Ideaal om te socializen met het gezin. Dan mag het echt ‘iets meer zijn’.
Het zal je maar overkomen: je bent net goed op weg met de wagen en plots krijgt één van je (mede)passagiers af te rekenen met braakneigingen en kleurt die wel heel bleek.
Nog op zoek naar een kindvriendelijke activiteit voor thuis? Ga eens samen met de kinderen aan de slag in de keuken. Experimenteer naar hartelust en ontdek samen nieuwe smaken en lekkere combinaties.
Recent verschenen er berichten in de pers over een tekort aan vitamine K. Volgens onderzoekers van de universiteit van Maastricht zou liefst 40 % van de Nederlanders een ernstig tekort aan vitamine K hebben. Hierdoor kan het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk oplopen, omdat bloedvaten hun elasticiteit verliezen.
Volgens een Amerikaanse studie gepubliceerd in The BMJ verhogen aardappelen de bloeddruk. Terwijl net werd gedacht dat ze een gunstig effect zouden hebben op de bloeddruk omdat ze relatief veel Kalium bevatten, wat de bloeddruk zou moeten doen dalen.
Grotere porties en verpakkingen zijn een belangrijke oorzaak van de toename van het aantal mensen met overgewicht en obesitas. Een studie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam hoe dit effect kan worden voorkomen.
Vernieuwing roept vragen op. Personen die beginnen te sporten kunnen erover meespreken. Tien eenvoudige tips kunnen veel van hun voedingsvragen beantwoorden.
52% van de Vlamingen denkt dat zijn of haar suikergebruik ‘oké’ is. Maar toch eten we gemiddeld 17 suikerklontjes per dag, dubbel zoveel dan goed is. Bovendien kunnen we niet goed inschatten hoeveel suiker er in welke voeding zit.
Te veel zout eten is ongezond, maar te weinig ook. Dat is de conclusie die wetenschappers trekken uit een onderzoek aan de McMaster Universiteit in Canada, verschenen in het Britse medisch tijdschrift The Lancet.
De lage temperatuur in je frigo zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels minder snel groeien en voedingsmiddelen minder snel bederven. Bederfbare voeding koud bewaren is dus belangrijk in de strijd tegen voedselverspilling. Ook ziekteverwekkende bacteriën groeien minder snel in de koelkast.