Het effect van voeding op ADHD: wat werkt en werkt niet?

123m-adhd-txt-bl-02-17.jpg

nieuws ADHD-symptomen bij kinderen worden sterk verminderd door het volgen van een zogenaamd fewfoods- of RED-dieet , een kortdurend dieet dat slechts bestaat uit een beperkt aantal ‘veilige’ voedingsmiddelen. De effecten van visolie en kleurstof op ADHD zijn daarentegen klein. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research en het ADHD Research Centre te Eindhoven, gepubliceerd in PLOS ONE.

Uit het onderzoek blijkt dat de effecten van twee therapieën die regelmatig worden toegepast bij ADHD, namelijk visolie en een kleurstofvrij dieet, te klein zijn om aan te bevelen in de praktijk.

Fewfoods-methode
De fewfoods- of RED-methode bestaat uit drie stappen: eerst wordt met een kortdurend fewfoods-dieet onderzocht of een kind met gedragsverbeteringen reageert op het dieet. Zo ja, dan wordt door middel van provocatie en eliminatie onderzocht op welke voedingsproducten het kind reageert. Deze stap kan 1,5 jaar duren. Ten slotte bestaat de behandeling uit het vermijden van die voedingsmiddelen die ADHD uitlokken. Dat kunnen bij elk kind andere producten zijn.

Ondanks de grote effecten van het fewfoods-dieet adviseren de onderzoekers om het dieet niet op grote schaal toe te passen bij kinderen met ADHD. De fewfoods-methode is namelijk niet eenvoudig, duurt lang en vraagt veel motivatie van ouders en kinderen.
Verder onderzoek naar het mechanisme van het fewfoods-dieet is daarom dringend gewenst: wat is de rol van de darm en van darmbacteriën (de microbiota), wat gebeurt er in de hersenen, en zijn er wellicht biomarkers te vinden in bloed of urine?

Onderzoek naar het mechanisme van voeding bij kinderen met ADHD kan ertoe leiden dat de fewfoods-methode veel eenvoudiger wordt en daardoor toegepast kan worden bij alle kinderen met ADHD.
Kinderen waarbij ADHD getriggerd wordt door voeding zouden dan, in plaats van medicatie, een op maat gemaakt voedingspatroon kunnen aanhouden of medicijnen kunnen krijgen die zich richten op de microbiota in de darm. Mogelijk kan in de toekomst door middel van laboratoriumonderzoek vastgesteld worden of er sprake is van een eventuele overgevoeligheid voor voedingsproducten, waardoor het volgen van het fewfoods-dieet overbodig zou kunnen worden.
Tot het zover is wordt aan ouders afgeraden om willekeurige diëten te volgen waarvan het effect niet bewezen is, of om zelf te experimenteren met voeding. 

Lees ook: Streng dieet vermindert adhd-symptomen bij kinderen

Bron:
http://www.wur.nl/nl/nieuws/Groot-effect-fewfoods-dieet-op-ADHD.htm
http://www.adhdenvoeding.nl/wp-content/uploads/2017/01/Pelsser-Diet-and-ADHD-PLOS-ONE-2017.pdf


Laatst bijgewerkt: februari 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram