Voedingsaccijnzen zijn goed voor de gezondheid

123-euro-geld-belasting-rekening-huish-04-17.jpg

nieuws Belastingen op ongezonde voeding en subsidies op gezonde voeding zouden miljarden kunnen besparen en grote gezondheidsvoordelen kunnen opleveren. Dat blijkt uit een studie in PLOS Medicine, zo meldt Medisch Contact.

De onderzoekers simuleerden de gevolgen van belastingen op suiker, zout, verzadigd vet en suiker-gezoete dranken en van subsidies op fruit en groenten met een wiskundig model bij de 22 miljoen Australiërs. Hierbij namen ze 50.000 Australische dollars (36.000 euro) als drempel per DALY (Disability-Adjusted Life Year). Een DALY geeft de totale last als gevolg van ziektes weer, zowel door ziekte als door overlijden. De belastingen en subsidies stelden ze zo in dat het een verwaarloosbaar effect had op de gemiddelde wekelijkse uitgaven van een huishouden.

De uitkomsten suggereerden dat deze combinatie van belastingen en subsidies de gezondheidszorg circa 3,4 miljard Australische dollars (2,4 miljard euro) zou kunnen schelen en 470.000 DALY’s. De suikerbelasting leverde de grootste gezondheidswinst op met 270.000 DALY’s, gevolgd door de zoutbelasting (130.000 DALY’s) en belasting op verzadigd vet (97.000 DALY’s).

Bronnen:
http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1002232
https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/gezondheidswinst-door-voedingsaccijnzen.htm


Laatst bijgewerkt: april 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram