Tips om gezond oud te worden

123m-senior-vr-gezond-bewegen-fitn-01-17.jpg

nieuws

Er bestaat jammer genoeg geen pilletje dat je een lang leven garandeert en ook geen bron van eeuwige jeugd zoals in sommige legendes, maar toch kan je de natuur een handje helpen door een gezonde levensstijl aan te nemen.Je moet uiteraard ook wat geluk en de juiste genen hebben om gezond oud te worden, maar met deze 4 eenvoudige goede gewoontes ben je al aardig op weg om jong van hart, lichaam en geest te blijven.

Blijf bewegen
Qua beweging is cardiofitness het beste wat je kunt doen: fietsen, in de open lucht of op de rollen, wandelen aan een fiks tempo of, waarom niet, dansles volgen. En als het iets meer mag zijn, doe dan nog wat krachttraining ter afwisseling. Wat je ook doet, zorg er vooral voor dat je er pret aan beleeft.Fysiek actief blijven en aan je conditie werken, biedt tal van gezondheidsvoordelen: je vermindert je risico op hartaandoeningen, je geniet van een betere slaap en geheugen, je hebt minder pijn en een verlaagd risico op een depressie, je krijgt er sterkere botten van en meer stevigheid.

Ga voor een mediterraan dieet
Bij een mediterraan voedingspatroon ligt de klemtoon op fruit, groente, volle granen en gezonde vetten. En dat is niet alleen lekker maar ook zeer gezond! Het mediterrane dieet wordt gelinkt aan een langere levensverwachting en een gezond hart. Vervang bakboter door onverzadigd vet zoals olijfolie en gebruik ook plantaardige olie zoals olijfolie, druivenpitolie en koolzaadolie voor de dressing op je slaatje.Zet minstens tweemaal per week vis op het menu en probeer zoveel mogelijk vette vis te eten zoals haring, biologische zalm of tonijn. Eet vooral veel verse groente: broccoli, wortelen, tomaten, boerenkool … alles wat er beschikbaar is in elk seizoen, en varieer in de bereiding: eet de groente rauw, stoom ze of grill ze. Gefrituurd moet je zoveel mogelijk vermijden.

Hou nauw contact

Zorg ervoor dat je niet geïsoleerd geraakt en hou contact met je vrienden en familie ook al wonen ze niet meer in je buurt. Hoe meer engagement je neemt en hoe meer je verbonden blijft met je omgeving, hoe beter. Stay in touch, bouw een ruim netwerk uit van mensen die je kunnen helpen indien je daaraan behoefte hebt: je huisarts, de sociale dienst van je woonplaats, buren, een vereniging waarvan je lid bent …

Stop met roken

We weten het allemaal, het is een waarheid als een kou. Als je nog niet gestopt bent, kan je dat nu maar beter doen. Ook als je vroeger al zonder succes probeerde om er vanaf te geraken, laat je niet ontmoedigen en ga ervoor! Een verstokte roker heeft meestal een paar pogingen nodig om te slagen, dus deze keer lukt het ongetwijfeld wel.

bron: HD

Laatst bijgewerkt: december 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram