Hoe bewaart u het best belegde broodjes ?

123-voed-belegd-broodje-03-17.jpg

nieuws Belegde broodjes zijn misschien wel de meest voorkomende lunch in Belgische bedrijven en organisaties: dagelijks worden er honderdduizenden geleverd en verorberd.
Wat zijn de ideale omstandigheden om belegde broodjes (zowel broodjes die u zelf bereidt en van huis meebrengt als broodjes die u bestelt in een sandwichbar) te bewaren? Zeker bij warmer weer is het belangrijk om daaraan de nodige aandacht aan te besteden, om bacteriële infecties en voedselvergiftiging te vermijden.

1. Uiteraard is het belangrijk dat de bereiding van de broodjes op hygiënische manier gebeurt (handen wassen!) en dat verse ingrediënten worden gebruikt.

2. Ook in de winkel (of in de school- of bedrijfsrefter) moeten bereide broodjes koel bewaard worden (tussen 4 en 7 °C, afhankelijk van het soort beleg). Wegens het mogelijke verlies van de organoleptische kwaliteit bij de gekoelde bewaring van belegde broodjes, mogen deze gedurende maximum 3 uur bij een temperatuur tot 13 °C bewaard worden, op voorwaarde dat de belegde broodjes daarna nog gedurende maximum 4 uur op kamertemperatuur bewaard worden door de consument. Opgelet, deze afwijking van de wettelijke bewaartemperatuur geldt niet voor belegde broodjes met vers vlees en vleesbereidingen
(bijv. carpaccio, gehakt vlees, filet américain...) of verse vis.

3. De broodjes moeten verpakt worden in een voor voedingswaren geschikt materiaal: vershoudfolie, aluminiumfolie, papieren zakje, brooddoos...
Indien u (of uw kinderen) een brooddoos gebruiken, maak die dan elke dag goed schoon met heet water en detergent.

4. Vervoer de broodjes zo mogelijk in een koeltas, zeker wanneer ze rauw vlees of vis bevatten (américain enz.). Een korte schommeling tijdens de bereiding of tijdens het transport (van max. 15 minuten) van 3 °C is toegelaten.

5. Laat belegde broodjes die u van thuis meebrengt of die geleverd worden niet zomaar liggen aan de receptie of op uw bureau, maar plaats ze onmiddellijk in een koelkast. Bewaar ze:
• op maximum 4 °C voor alle beleg op basis van rauw vlees en kip, rauwe en gerookte vis (preparé, carpaccio...) of rauwe eieren (mayonaise!);
• op maximum 7 °C voor alle andere soorten beleg (charcuterie, verse kaas, hardgekookte eieren, rauwkost...).

6. Eet de broodjes zeker binnen de vier uur na levering op.

7. Was altijd uw handen voor u uw broodje opeet.

Bronnen
www.idewe.be
www.afsca.be/onzevoeding/sandwiches/verhaal
https://www.premed.be/nieuws/lunch-veilig-bewaren-bij-warm-weer/
https://www.nice-info.be/documenten/nutrinews_pdf/2009_NN_sept_WDBrooddoos.pdf


Laatst bijgewerkt: april 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram