virale infecties

USA verbiedt bloedgeven door homo’s

nieuws 7/08/2019

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) verbiedt homo’s levenslang om bloed te geven omwille van het risico op HIV, hepatitis C en andere infecties die via bloed kunnen doorgegeven worden.

lees meer »

Relatie virus en astma

nieuws 25/05/2020

Ook bij kinderen die geboren worden in families waar astma vaak voorkomt bestaat er een relatie tussen de kans op astma en vroege infectie met respiratoire virussen. Dat blijkt uit Canadees onderzoek bij 455 kinderen

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Veralgemeende HIV-tests?

nieuws 5/08/2019

De Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) pleit in een rapport voor een systematische screening op HIV van alle personen tussen 13 en 64 jaar.

lees meer »

Verwijderen van de neus- en keelamandelen bij kinderen

nieuws 20/08/2019

Verwijderen van de neus- en keelamandelen bij kinderen met relatief milde keelklachten blijkt weinig effectief. Dit concluderen onderzoekers van Universitair ziekenhuis van Utrecht op basis van een onderzoek bij driehonderd Nederlandse kinderen.

lees meer »

Medische zelftests vaak onbetrouwbaar

nieuws 8/02/2021

De resultaten van medische zelftests voor het meten van bv. bloedsuiker, bloedstolling, cholesterol, eiwit in urine, alcohol, hepatitis C, HIV, Chlamydia, darmkanker enz., zijn vaak onbetrouwbaar.

lees meer »

Hepatitis A: nooit te laat om te vaccineren

nieuws 7/08/2019

Hepatitis A is een besmettelijke leverontsteking. Het is een heel vervelende ziekte, vooral voor volwassenen. Het herstel kan verschillende maanden in beslag nemen, en in bepaalde gevallen is er een risico op overlijden (1/1000).

lees meer »

Reizigers te weinig bewust van hepatitis B

nieuws 7/08/2019

De resultaten van een Europees onderzoek over reisgeneeskunde benadrukken de noodzaak om reizigers beter voor te lichten en te informeren over het risico om in het buitenland met hepatitis B besmet te worden.

lees meer »

Condoom tegen baarmoederhalskanker

nieuws 5/02/2021

Binnenkort zullen er twee vaccins op de markt komen tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus is een noodzakelijke voorwaarde voor het ontstaan van baarmoederhalskanker.

lees meer »

Prenatale controle syfilis bij zwangere vrouwen nodig

nieuws 19/08/2019

In België verdient het volgens het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg aanbeveling om alle vrouwen voor of in het begin van de zwangerschap te testen op syfilis aan de hand van een zg. treponemale test omdat een behandeling gunstig is voor de prognose van zowel de moeder als de foetus.

lees meer »

Ziekte van Orf of ‘zere bekjes’-ziekte (ecthyma contagiosum )

dossier 14/03/2022

De ziekte van Orf, ecthyma contagiosum of ‘zere bekjes’-ziekte is een eerder onschuldige maar zeer besmettelijke huidinfectie die vooral bij jonge schapen en geiten voorkomt, maar die ook de mens kan besmetten. Het verantwoordelijke orf- of ecthyma-virus behoort tot de pokkenfamilie.

lees meer »

Genitale wratten: snelst toenemende SOA

nieuws 4/11/2019

Genitale wratten (Condylomata acuminata) zijn de snelst toenemende Seksueel Overdraagbare Aandoening SOA): één op honderd seksueel actieve Belgen zou drager zijn (of zowa 50.000 personen), slechts vier op tien daarvan laat zich behandelen.

lees meer »

Informatiecampagne hepatitis A en B

nieuws 5/02/2021

De BASL (Belgian Association for the Study of the Liver), de Apothekersbond APB, de OPHACO en Gezondheid en Preventie lanceren een campagne om mensen ertoe aan te zetten zich te laten inenten tegen hepatitis A en B.

lees meer »

Piek in besmettingen met rotavirus

nieuws 20/08/2019

De laatste weken is er sprake van een piek in besmettingen met het rotavirus. Dit zeer besmettelijke virus treft vooral jonge kindjes van zes maanden tot twee jaar...

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram