Hepatitis A: nooit te laat om te vaccineren

nieuws Hepatitis A is een besmettelijke leverontsteking. Het is een heel vervelende ziekte, vooral voor volwassenen. Het herstel kan verschillende maanden in beslag nemen, en in bepaalde gevallen is er een risico op overlijden (1/1000).
Bij kinderen jonger dan 5 jaar kan het asymptomatisch verlopen, maar zij kunnen de infectie wel doorgeven. Ze wordt overgedragen via voedsel, drank of voorwerpen die direct of indirect in aanraking zijn geweest met stoelgang.
Van alle infecties die vermijdbaar zijn door vaccinatie, komt hepatitis A bij reizigers het meest voor . Na 1 maand avontuurlijk reizen is tot 2% van de reizigers besmet met het hepatitis A-virus en vertoont ziekteverschijnselen.

Momenteel wordt vaccinatie tegen hepatitis A aangeraden voor alle reizen naar Azië/Oceanië, Afrika en Latijns-Amerika, en voor avontuurlijke, frequente of langdurige (meer dan 3 weken) reizen naar landen met een matig risico (de Caraïben en de meeste landen rond de Middellandse Zee en in Oost-Europa).
Eén maand na de injectie van het hepatitis A vaccin wordt er een bescherming tegen hepatitis A vastgesteld bij 100% van de gevaccineerden. Een tweede inenting na 6 à 12 maanden is noodzakelijk om quasi levenslange bescherming te verzekeren.
Ideaal geeft men de vaccinatie 14-30 dagen voor het vertrek, maar het is nooit te laat om te vaccineren. Indien men het vaccin nog toedient vlak voor het vertrek, is er nog steeds een hoge graad van bescherming indien men tijdens de eerste weken een hepatitis A besmetting zou oplopen.
Indien ook vaccinatie tegen hepatitis B is aangewezen, zal uw arts een gecombineerd vaccin tegen hepatitis A en B aanraden. Dit is o.m. het geval bij mensen die in risicolanden (Azië, Latijns-Amerika en Afrika) werken of er frequent of langdurig (meer dan 3 à 6 maanden) verblijven. Ook voor avontuurlijke reizigers of beoefenaars van gevaarlijke sporten (met een groter risico op een ongeval), mensen die mogelijk een chirurgische ingreep of tandverzorging zullen nodig hebben en mensen die seksuele contacten kunnen hebben.
Bron: Medasso

bron: in samenwerking met GlaxoSmithKline 2006 VAC 97

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram