Testen voor Herpes in de zwangerschap

Laatst bijgewerkt: mei 2022

nieuws Onderzoekers in de Verenigde Staten pleiten voor het preventief testen op Herpes Simplex Type 2 in de zwangerschap. Naar schatting zou ongeveer een kwart van de zwangere vrouwen besmet zijn met dit herpesvirus dat verantwoordelijk kan zijn voor ernstige letsels bij het kind op het ogenblik van de bevalling.
Een bloedtest kan aantonen of de zwangere vrouw bij de 25% hoort. Antivirale middelen kunnen dan virusproductie rond de bevalling voorkomen en de baby beschermen en het aantal keizersneden doen verminderen. Als de vrouw het virus niet draagt zou haar partner gescreend moeten worden en - als hij positief bevonden - tijdens de verdere zwangerschap moeten afzien van seks of condooms moeten gebruiken plus eventueel antivirale middelen.
In een commentaar in het medisch weekblad The Lancet vindt men die prenatale screening voorlopig geen goed idee omdat het aantal keizersneden toch zal toenemen: een puistje van onder bij seropositieven bij 40 weken zal als HSV-2 worden geduid. Daarnaast zijn de anti-herpes middelen in de zwangerschap onvoldoende bestudeerd, kan er makkelijk ruzie in de relatie ontstaan en zullen vele mannen niet graag meewerken.

Lees ook: Herpes Genitalis


bron: The Lancet, 9 september 2006


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram