Algemene vaccinatie tegen rotavirus is te duur

nieuws In opdracht van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) voerde het Centrum voor Evaluatie van Vaccinaties (Universiteit Antwerpen) een kosten-effectiviteits analyse uit van een algemene vaccinatie tegen het rotavirus. Het rapport concludeert dat de gezondheidswinst bij een algemene vaccinatie van alle jonge kinderen, eerder beperkt is ten opzichte van een niet onbelangrijke kost voor de gemeenschap. Maar die kost is dan wel weer lager ten opzichte van de huidige situatie waarbij deze vaccins terugbetaald worden op voorschrift en op grote schaal toegediend worden.

Belangrijkste symptoom van een rotavirus-infectie is diarree. Dit kan leiden tot uitdroging waardoor een ziekenhuisopname van enkele dagen soms nodig is. Een vaccinatie zou vooral in ontwikkelingslanden kinderlevens kunnen redden. In België overlijden zelden of nooit gezonde kinderen ten gevolge van rotavirusdiarree.
Het vaccin wordt toegediend aan zuigelingen jonger dan 6 maanden oud (in 2 of 3 toedieningen, afhankelijk van het vaccin, met eerste dosis op 2 maanden). Het vaccin wordt door het RIZIV al terugbetaald op voorschrift, zoals een klassiek geneesmiddel, maar zijn ze nog niet opgenomen in de gefinancierde vaccinatieprogramma’s van de gemeenschappen.
De onderzoekers berekenden voor alle zuigelingen in België de kostprijs van de vaccinatie, de vermindering van hospitalisaties en consultaties en de winst in levenskwaliteit voor het kind en de ouders. De gezondheidswinst en de uitgespaarde behandelingskosten blijken eerder beperkt ten opzichte van de hoge kost van vaccinatie, zodat de kosteneffectiviteitsverhouding niet echt aantrekkelijk kan genoemd worden. Deze verhouding wordt voor de twee vaccins, respectievelijk op € 50 000 en € 68 000 per gewonnen “gezond” levensjaar.

Ter vergelijking, een studie vorig jaar uitgevoerd door dezelfde onderzoeksgroep vond voor het pneumokokkenvaccin, het laatste vaccin dat werd toegevoegd aan de kalender, een kost van ongeveer € 10 000 per gewonnen “gezond” levensjaar.
Momenteel wordt 60 à 80 % van de Belgische baby’s gevaccineerd tegen rotavirus op voorschrift van een arts. Van de prijs van ongeveer € 155 per kind neemt het RIZIV nu € 134 tot € 140 op zich. Bij een georganiseerde vaccinatie kan de overheid meestal een aanzienlijke korting op de vaccinprijs bedingen, omdat het vaccin dan in grote hoeveelheden door haar wordt aangekocht. Op die manier is de kost per toediening van het vaccin voor de overheid toch lager dan in de huidige situatie, en worden er tegelijk meer zuigelingen gevaccineerd (wat de doelmatigheid en billijkheid van het programma uiteraard ten goede komt). Desondanks blijft het tegenover helemaal geen rotavirusvaccinatie een gezondheidsprogramma met een weinig attractieve kosteneffectiviteitsverhouding.
Bron: www.kce.fgov.be (rubriek publicaties)

Lees ook: Rotavirus: belangrijke oorzaak van gastroenteritis (buikgriep) bij baby's en jonge kinderen


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram