Tweede vaccin tegen rotavirus

nieuws Vorig jaar kwam in België een eerste vaccin tegen rotavirus op de markt, Rotarix®. Vanaf 1 juni 2007 is er een tweede vaccin: Rotateq®. Beide vaccins zijn bestemd voor toediening via de mond.
De vaccins verschillen qua samenstelling, maar qua doeltreffendheid en ongewenste effecten zijn er voor zover bekend geen verschillen. Er zijn wel verschillen in dosis en kostprijs.
Rotarix®: 2 doses, met een interval van minstens 4 weken (Hoge Gezondheidsraad raadt vaccinatie aan op de leeftijd van 2 maand en 3 maand).
Rotateq®: 3 doses, met een interval van minstens 4 weken (Hoge Gezondheidsraad raadt vaccinatie aan op de leeftijd van 2 maand, 3 maand en 4 maand).

Zowel voor Rotarix® als voor Rotateq® moet de vaccinatie zijn afgewerkt vóór de leeftijd van 6 maand. Deze vaccins kunnen op hetzelfde ogenblik worden toegediend als de vaccins tegen polio, difterie, tetanos, kinkhoest, Hib, hepatitis B en pneumokokken.
Voor Rotarix® en Rotateq® bedraagt het remgeld per dosis €10,60 voor gewoon verzekerden, € 7,10 voor verzekerden met voorkeursregeling.
Rotarix®: voor de twee doses betaalt de patiënt (gewoon verzekerde) dus € 21,20.
Rotateq®: voor de drie doses betaalt de patiënt (gewoon verzekerde) dus € 31,80.
De terugbetaling kan toegekend worden zonder dat de adviserende geneesheer van het ziekenfonds zijn toelating moet geven voor zover de behandelende arts op het voorschrift « 1ste dosis » of « 2de dosis » of « 3de dosis » heeft vermeld. De apotheker mag het derdebetaler tarief toepassen voor zover hij op het moment van de aflevering controleert of de begunstigde jonger dan 6 maanden is.

Lees ook: Eerste vaccin tegen rotavirus (Rotarix®) is beschikbaar in België

Lees ook: Rotavirus: belangrijke oorzaak van gastroenteritis (buikgriep) bij baby's en jonge kinderen


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram